КУЛТУРНИЯТ ФОНД НА "МУЗИКАУТОР" ЩЕ ПОДКРЕПИ 102-МА АВТОРИ

3 Септември 2020г.
Проекти на 102-ма автори получават финансова подкрепа от Културния фонд на Музикаутор през 2020 г. Те ще получат близо 300 000 лв. за създаване и за вече създадени нови произведения в различни жанрове на популярната, класическата и музиката на фолклорна основа. Това информираха от организацията за колективно управление на авторски права специално за Нюз БГ Репортер.

В тазгодишната сесия бяха подадени рекорден брой заявления и общо 186 проекта кандидатстваха за финансиране. Имената на класиралите се кандидати и техните проекти са публикувани на сайта на Музикаутор на следния линк:
https://www.musicautor.org/bg/article/klasirane-kf-sesia-2020
За трета поредна година младите автори участват в самостоятелно класиране, като от подадените 29 кандидатури 25 получават целева подкрепа.
През 2020 г. за първи път проектите бяха оценявани от две независими комисии, които разглеждаха проекти в две направления. В Комисия „Класическа музика и фолклор“ участваха Виктор Стоянов, проф. Красимир Тасков, Милен Иванов, проф. Стефан Драгостинов и Юли Дамянов, а в Комисия „Популярна музика“ проектите бяха разгледани от Вида Пиронкова, Милена Славова, Павел Васев, проф. Симеон Венков и „Орфей Дика Мюзик Пъблишинг“ ЕООД (музикален издател).
„Младите автори имат интересни идеи и представиха много професионално направени проекти“, коментира проектите на младите автори Милена Славова.
От своя страна проф. Симеон Венков обясни, че е оценявал проектите, като се е съобразявал с мелодията, текста, аранжимента, посланието на представената песен, пиеса или албум. „Приятно съм изненадан от високия процент на стойностни проекти. Подбрани са прекрасни текстове – много от тях с философско звучене или силно преживени емоционални състояния, достигащи до сърцето на слушателя. Повечето такива текстове са подкрепени с много добра мелодична линия, усилваща съпреживяването на слушателя. Аранжиментите също са много добри. Разбира се, повечето записани на компютри, но с много добро познаване на техническите възможности и използване на „семпли“, които като звук покриват до голяма степен звученето на оригиналните инструменти. Повече обаче ме зарадваха записите с акустични инструменти, чието въздействие, естествено, е по-силно. Относно текстовете дадох предимство на песните, изпълнени на български език, макар да съм наясно, че творбите на английски или друг език са достъпни за много по-голям кръг от слушатели“, разказа още проф. Венков.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.