КУЛТУРНИЯТ ИНСТИТУТ В БЕРЛИН ПОКАЗВА ПЛАТНА НА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ОТ ФОНДА НА ПОСОЛСТВОТО

24 Септември 2020г.
КУЛТУРНИЯТ ИНСТИТУТ В БЕРЛИН ПОКАЗВА ПЛАТНА НА БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ОТ ФОНДА НА ПОСОЛСТВОТО | The News BG Reporter ®

Посолството на Република България в Берлин, Държавен културен институт към министъра на Външните работи и БКИ-Берлин представят изложбата „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“

САМО НА 30.09.2020, МЕЖДУ 11:00 и 21:00 Ч. ПОСЕТИТЕЛИТЕ ИМАТ УНИКАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИДЯТ ДВЕ ОРИГИНАЛНИ ТВОРБИ НА КОНСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ, КОИТО РАЗКРИВАТ УНИКАЛНИЯ СТИЛ И ПОЧЕРК НА ТОЗИ ВЕЛИК МАЙСТОР!

Куратор на изложбата
Искра Траянова

Oткриване: 30.09.2020, от 11 до 21 часа
19:00 ч. /Представяне на каталога „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника” от директора на Софийска градска художествена галерия, г-жа Аделина Филева и г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР. /
Продължителност на изложбата: 30.09.2020 - 27.10.2020

Показването за първи път на 22 специално селектирани произведения на български художници от колекцията на Посолството на Република България в Берлин е рядко събитие както за подготвеното око на ценителите, така и за широката публика. Имената на включените автори са знак за присъствието на няколко поколения, които маркират цяла епоха. Тяхното артистично наследство е оставило не само ярка следа през годините, но е изиграло важна роля, повлиявайки върху посоките на развитие на българското изкуство на ХХ. век.

Безспорно колекцията от картини на дипломатическата мисия в Берлин, притежава изключително висока художествена стойност. Тя отразява важни тенденции и направления, в които се развива българската живопис на ХХ. век, притежавайки знакови произведения на едни от най-изявените български художници, оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа.

В рамките на откриването на изложбата г-жа Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия ще представи изданието „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника”.
Екипът на СГХГ (Аделина Филева, Елисавета Станчева, Красимир Илиев, Пламен В. Петров) е изготвил изследване, състоящо се от 472 страници с над 400 репродукции и текстове посветени на живота и творчеството на художника. Партньори на проекта са Държавния културен институт, като в каталога са представени едни от емблематичните работи на К.Щъркелов, част от богатия Художествен фонд на МВнР.

Изданието е двуезично – на български и английски език.

Каталогът ще бъде представен на 30.09. 2020 г. от 19:00 ч.

⚠️Във връзка с пандемията от коронавирус местата са ограничени! Затова е необходима предварителна регистрация на: bkiberlin@bulgarisches-kulturinstitut.de


Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.