online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КРИМИНАЛИЗИРАЙТЕ НАПАДЕНИЕНИЯТА НАД ЖУРНАЛИСТИ!

8 Август 2020г.
Иван Върбанов
София, 8.8.2020 г.

Нападението над журналисти трябва да бъде криминализирано!
Час по-скоро!
Няма как да бъде търпяно посегателство над репортери, които са обект на агресия, физическа саморазправа и т.н., по време на изпълнението на служебните им задължения.

И тук не става въпрос дори за възмущение или протест срещу недопустими форми на заплаха срещу здравето и личността на журналистите, когато те отразяват събития и са на професионалния си пост, за да информират обществото.

Трябва час по-скоро да прозрем, че е дошъл моментът всяко посегателство над журналисти да бъде криминализирано.

Да бъдат разписани в законови текстове наказателни санкции и те да започнат да бъдат прилагани.

Безкомпромисно!

Примерите в последно време са много.
И точно тази черна статистика е онази червена лампа, която трябва да светне на законотворците, за да направят необходимото и да защитят неприкосновеността на журналистите.

***

Баталните отвратителни сцени на агресия и саморазправа с представители на медии и граждани от политическия форум на ГЕРБ поставят редица въпроси и провокират към тъжни размисли и изводи.

1. Кой е направил организацията на събитието и как така журналистите не са допуснати вътре?
2. Кой и как охранява и съблюдава за спазването на реда и спокойствието на събранието?
3. Защо ВСИЧКИ - и охрана, и делегати, и гости, спокойно и пасивно наблюдават сцените на насилие над журналисти и граждани, без да реагират или да сезират органите на МВР?
4. Докога ще бъдем свидетели на нецивилизовано отношение и поведение към представители на средствата за масова информация? Правото на информация и свободата на словото са основни демократични ценности и свободи.
5. Частни медии биват ли превръщани в бухалки за саморазправа с опоненти - икономически, политически, личностни?
6. От кого утре ще искаме съдействие за опазване на обществения ред, провеждане на следствени действия и постановяване на обвинения към виновните, ако всеки ден бием по полиция, прокуратура?

***

Не бива, също така, всяка случка или преживяване, породено от неудобни въпроси или присъствие на неудобни журналисти, да бъде превръщано в ПР-акция или личен ПР, да бъде употребявано за политически саморазправи, атаки и провокации.

***

Оказа се накрая, че т.нар. биячи били външни субекти за партийното събитие, които били финансово мотивирани да създават ескалация и напрежение от опоненти с цел скандализиране и компрометиране на въпросния форум.
МВР ги разпозна, а прокуратурата ги обвини.
Но въпросът е: ЗАЩО бе допуснато всичко това да се случи?
Толкова ли вече деградира обществото ни, че хора съдят безучастно и гледат как някой бие друг, налага го, хвърля му телефона, саморазправя се и физически посяга ... И всички стоят и наблюдават като мишки, без да реагират, примрели от страх, ужас и апатия?
Къде е въпросната охранителна фирма - БОДУ СОТ, която е била наета, за да осъществява охранителния режими да съблюдава спазването на реда и законността?
Или всичко е било отлично разигран сценарий, в който по сигнал служителите по сигурността са били оттеглени?!

***

Срамно! Долно! Мерзко!

***

Напишете в закона, че посегателството и заплахата над журналисти, особено по време на изпълнение на служебните им задължения, е престъпление!
Разпишете тежки санкции!
Започнете да ги прилагате!

Преди да станем свидетели на още и на други инциденти.
Не дай Боже и до трагични случаи с представители на пресата.

ЖУРНАЛИСТИКАТА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
СВОБОДАТА ЗАВИСИ ОТ НАС!
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg