Platform for Independent Journalism

Кошлуков отказа на СЕМ да се оттегли, ревизира вътрешни предавания и продукции

8 Март 2023г.
6026004bf27dc76aee86df5328e72381.jpeg

НЮЗ БГ РЕПОРТЕР, София, 7 март / Генералният директор на БНТ няма да подава оставка. Това стана ясно по време на изслушването на Емил Кошлуков пред членовете на Съвета за електронни медии по повод процедурата по приемането на поредния отчет на ръководството на обществената телевизия. Отговорът дойде в отговор на настояването на оттеглянето на Кошлуков от страна на Пролет Велкова, член на медийния регулатор.
Генералният директор на БНТ определи филмът за Ботев като посредствен. Даде да се разбере, че рубриката, която води брата на Дими Стоянович от Култура.бг - Петър Стоянович, в заключителните минути на седмичното уикенд магазинно предаване "Денят започва с Георги Любенов" най-вероятно ще отпадне от излъчване.
И още медийни новини от изслушването на Кошлуков: БНТ ще се откаже от финансиране на новия филм на Максим Генчев, който държавната медия щеше да финансира и бе с работното заглавие "Иван Александър - 1349".  Режисьорът се е провалил с предишната си продукция - филмът "Ботев". Ето думите на Кошлуков по адрес на работата на режисьора: "Сякаш е направен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е заснет като художествена самодейност. Отчитаме го като наша грешка, не е на нивото на БНТ".
"Войната на буквите" - най - новата продукция на телевизията - майка също е обект на критики и ревизии. Решението на тв-шефа е лентата да бъде преозвучена, като е върната на продуцентите. Кошлуков е категоричен, че е недопустим езикът на героите, които не отговарят на исторически правдивата лексиката и естетика от онова време.
Всъщност трябва да бъде подчертано, че Емил Кошлуков се задържа на поста генерален директор на БНТ поради особено подреждане на обстоятелствата. По същество членовете на СЕМ гласуваха четирима с "ПРОТИВ" и само един "ЗА" - това бе Галина Георгиева - от парламентарната квота на ГЕРБ в регулаторния орган. Изборът се проведе през юни миналата година и съгласно разпоредбите на Закона за радио и телевизия, когато не бъде избран нов генерален директор, то изпълняващ длъжността остава онзи, който към момента е начело на телевизията - Емил Кошлуков. В съда беше обжалвана процедурата по избор на генерален директор и това блокира развитието и провеждането на нов конкурс. Така Кошлуков продължава да е начело на БНТ осем месеца, след като СЕМ на практика отхвърли неговата кандидатура заради процедурни протакания и невъзможност делото в Административния съд да тръгне и да бъде постановено решение в крайна сметка. 

Сподели

Коментари

Изпрати