КОНСТАНТИН ТИЛЕВ ПОВЕЖДА ЧИТАТЕЛЯ ВЪВ ФАНТАСТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ С „ОМАЛА“

24 Януари 2022г.
КОНСТАНТИН ТИЛЕВ ПОВЕЖДА ЧИТАТЕЛЯ ВЪВ ФАНТАСТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ С „ОМАЛА“
The News BG Reporter

Космическа опера. Невероятна смесица от фентъзи и фантастика. Това четем на корицата на „Омала“ – поредната книга на издателството за българска литература „Лексикон“. Ето казво казва за изданието Любен Дилов – син:
"Природата взе каквото има да взима. Ще започнем от нищото, но от сърце. Константин Тилев  е тръгнал на толкова дълго и сложно пътешествие, че направо го подозирам в онзи гениално лекомислен поглед върху света, въплътен в израза "не знаех, че не може". Създаването на цял един свят, екологична, икономическа и нравствена система е сред най-любимите изпитания на фантастите, където те най-често... катастрофират. А "Омала" не просто е оживяла, тя съществува, родена от подозрението, че всичко, хрумнало някога на човека, рано или късно ще се появи в действителност.
Всеки век си има своето Средновековие, а "Омала" е пренесено във времето и пространството шеметно Средновековие, което си играе с велики идеи и низки страсти, с любовни авантюри и междувидови войни. И, разбира се, като всяко Средновековие и това има своя Ренесанс. Заключен е в прозрението, че както и да се пренесем през светлинните години на непознатото, носим в себе си космос, по-голям от заобикалящия ни. Вероятно именно това откритие, което всеки път правим все по-екзалтирано, ни води до идеята за божествения ни произход. 
Опознайте света на "Омала" и преценете сами - ще поискате ли да имате селфи оттам? Аз искам." 
Нека най-напред припомним кой е Константин Тилев! Роден е през 1952-ра в Бургас, завършил е журналистика. Става дума за един от онези радиогласове, които никога няма да бъдат забравени. Той и колегата му Петър Пунчев правят първото предаване на „Нощен хоризонт“. Тилев е един от основателите на първото частно радио у нас. 
„Бях доста тъпо дете, не се интересувах от това, с което ни занимаваха в училище. Започнах да чета фантастика и криминалета. Харесвах неща, свързани с екзотични страни. Беше като сън да си ги представям. Това ми създаде голяма обща култура. Обиколих в последствие почти целия свят. Десетина пъти бях в САЩ. Посетих Шри Ланка, мястото където е бил Артър Кларк. Там е имал имение, което днес е нещо като музей. Много хора се отнасят със скептично отношение към жанра на фантастиката. А този жанр е дал изключително много на света. В „Омала“ има един скепсис, има и един централен лайтмотив – където и да отидат хората, в каквато и обстановка да попаднат, повтарят същите грешки. Това е тъжна констатация“, казва Константин Тилев. 
В тази книга става ясно, че земята е свръхнаселена. Разпращат кораби с хора, които да населят нови планети. Една от тях е Омала. Това е една екосистема, различна от нашата, земната. 
Думата омала всъщност означава умора. В Бургас, родния град на автора, казват: Отмаля ми! 
В „Омала“ гущероподобната раса не допуска да бъдат развивани модерни технологии. В момента ,когато умните хора направят нещо положително, гущероподобните се появяват и ги унищожават.Девет сюжетни линии се преплитат в четивото и си влияят взаимно. Централната линия я води млад човек, пълен сирак, който се издига до много високо интелектуално равнище. Той деструктурира статуквото и го обръща в нова посока. За жалост усилията му завършват… без финал! 
В края на книгата голяма част  от човешката раса загива, защото гущероподобните създания разпръскват биологична зараза и тя унищожава част от човешката популация.
Във времето, когато се борим с Ковид 19, сюжетът е повече от актулен. Книгата не прави реклама на ваксини, не поучава, не внушава поведение. Тя просто ни заставя да се замислим. Все още издателство „Лексикон“ не е организирало официална премиера на „Омала“. Когато това се случи, ще бъде интересно да се срещнем очи в очи с Константин Тилев.  
Можете да поръчате книгата онлайн от сайта на издателство "Лексикон" на адрес: https://www.lexicon.bg/store/book/1880/omala
Цена на книгата: 
26,40 лв. - меки корици
35,20 лв. - твърди корици.
Сподели

Коментари

Гост 24 Януари 2022г.
Интересно!
Изпрати