online media | онлайн медия

КОНСТАНТИН АРТЮШИН: ПРЕЗ АПРИЛ ЩЕ ПРОВЕДЕМ БЪЛГАРО-РУСКИ БИЗНЕС ФОРУМ ЗА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

23 Януари 2019г.
КОНСТАНТИН АРТЮШИН: ПРЕЗ АПРИЛ ЩЕ ПРОВЕДЕМ БЪЛГАРО-РУСКИ БИЗНЕС ФОРУМ ЗА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

Автор: Иван Върбанов

Няма основание за снижаване на търговско-икономическите връзки между България и Русия. Това каза търговското аташе на Русия у нас Константин Артюшн по време на медийно събитие в Клуб "Журналист". При съхраняване на сегашната конюнктура, ако няма политически промени, може да се очаква доста сериозно увеличение на нашия стокообмен.

По линия на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество се работи интензивно. В рамките на 15-те заседания годишно, за 2019-та се планира провеждане на българо-руски бизнес форум в областта на информационните технологии в София (IT форум). Събитието се очаква да бъде реализирано в периода април-май месец или по време на световния WeBit.

Комисията работи активно по засилване на връзките между министерствата и ведомствата на България и Русия. 

В сферата на образованието остава активно сътрудничеството между академиите на науките на България и Русия, въпреки, че има безспорно широко поле за развитие. Това каза Роберт Шестаков, съветник в посолството на РФ по въпросите на образованието и науката. "Засилено остава партньорството в областта на космическите изследвания. 20 са проектите, които се изпълняват в момента като те се финансират паритетно между България и Русия - 50:50", подчерта съветник Шестаков. По думите му предстои среща между представителите на академиите на науките на двете страни. Силно е кооперирането и по линия на съвместните проекти, посветени на историята, по които работят екипи на Софийския и Московски университети. 

Перспективите на сътрудничество във висшето образование са по отношение на съвременните магистърски програми. Като добър пример Роберт Шестаков посочи отличното взаимодействието между Нов български университет и Московския университет в специалност "Мениджмънт в туризма", както и партньорството с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специалност "Детска психология".

Съветник Шестаков открои като водещо Частното средно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", където учениците завършват основното си образование и получават двойни дипломи за завършилите 1-9 клас - по стандартите на руското и българското образование. 

В момента е активна традиционната кампания за набиране на кандидат-студенти от целия свят за обучение в Русия - RUSSIA STUDY. Кандидатите-чужденци се поемат за сметка на московското правителство. По тази програма се обучават 15,000 души от цял свят, като българските студенти са били 225 през 2018 година, обучаващи се в 50 руски ВУЗ-а. За настоящата година определената квота е 250 души.

Руското посолство е направило решителни стъпки и поредица от срещи с ръководството на Столична Община и кмета Фандъкова, за да бъде реализирана идеята за паметник на Граф Игнатиев. Това поясни съветникът по културата в посолството на Руската Федерация у нас - Алексей Новосьолов. 

Паметникът в София ще бъде копие на този във Варна. За да успее инициативата водеща е ролята и активността на Инициативния комитет от интелектуалци, учени и общественици, който е изпратил писмо до управата на столицата. Сред една от инициативите-предложения е да се постави плоча в началото на бул. "Граф Игнатиев", като предстои текстът да бъде съгласуван. "Битката за истината продължава", заяви Снежана Тодорова - председател на Инициативния комитет, на КС "България - Русия" и председател на УС на СБЖ. Тя посочи, че решение на Столичния съвет за издигане на паметник на Граф Игнатиев има от 1903 г. за заслугите му към Освобождението на България от турско робство и като почетен член на Славянското дружество. Снежана Тодорова обясни, че е издирено факсимиле и е предоставено копие от историческото заседание на съвета с изразената още тогава воля за почитане на паметта към руския дипломат и легендарен офицер. "Ще постигнем успешен финал на нашето дело само, ако имаме подкрепата на обществеността. Нашето дело е право и вярвам, че ще успеем!", каза Тодорова.

Константин Артюшин и Роберт Шестаков бяха отличени с почетния плакет по повод 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, който им бе връчен от председателя на Инициативния комитет на честванията Снежана Тодорова.

Вижте какво каза в изявлението си по време на медийното събитие Константин Викторович Артюшин - търговско аташе на Руската федерация у нас:
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg