КОМИСИЯТА В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ИЗЛЪЧИ 20 ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ПОСТЪПИЛИТЕ НОМИНАЦИИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА УС НА НФ "КУЛТУРА", А ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРОМЕНИ В ЗЗРК

10 Февруари 2024г.

 

637680782971600000.jpg

ИВАН ВЪРБАНОВ

Комисията, назначена от министъра на културата Кръстю Кръстев, излъчи  20 предложения от постъпилите номинации за членове на Управителния съвет на Национален фонд "Култура".
От всички постъпили предложения в Министерство на културата: 2 са били подадени след регламентирания срок, а за 14 е получен официален отказ с мотив, че не са били съгласувани със самите посочени лица или са оттеглени по други причини. 
Важно условия при преценката за подбора на кандидатите е в крайна сметка в състава на бъдещия Управителен съвет да има представители от всички жанрови направления, по които Фонда ще отпуска финансиране.
Любопитно е да се отбележи, че комисията излъчва кандидатите с пълно мнозинство.

Ето кои са те:

Благой Бочев - завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Магистър е по философия в Софийския университет и специализант по театрална режисура в театралната академия

Розита Еленова - актриса, завършила е НАТФИЗ, а след това и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. д-р Сава Димитров - в момента Ректор на НМА "Проф. П. Владигеров", кларинетист, музикален педагог

Проф. д-р Момчил Георгиев - неговото образование е в областите на изкуството и културните политики – като флейтист и музиколог, в теория, история и икономика на културата; специализирал е в САЩ, Великобритания и Унгария, генерален секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), програмен координатор на международния фестивал “Софийски музикални седмици" и председател на едноименната фондация

Асен Аврамов - завършва НМА с ударни инструменти в класа на проф. Добри Палиев, композитор

Борис Сергинов - художник и музикант

Владимир Димитров

Мария Андиркова - изкуствовед

Слав Недев - художник

Маргарита Доровска - културолог

Проф. Вера Бонева - историчка, университетска преподавателка, публицистка, експерт по музеология и управление на висшето образование, професор

Доц. д-р Тодор Чобанов - историк, бивш заместник - кмет по културата на Столична община

Д-р Нели Стоева - преподавател по културен мениджмънт, експерт по финансиращи програми в сферата на изкуството

Кристин Димитрова - писател, поет, преводач

Проф. д-р Владимир Атанасов - учител по български език, историк на българската литература, министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски, бивш посланик в Словения, професор в Софийския университет „Свети Климент Охридски“

Проф. д.ф.н. Правда Спасова - преподавател в катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини” в Националната художествена академия. Завършила е философия в Софийския университет, с докторат по естетика във Варшавския университет.

Доц. д-р Деян Статулов - кинокритик и сценарист, доктор по „Кинознание, киноизкуство и телевизия“ в Институт за изследване на изкуствата при БАН.

Десислава Георгиева - Началник отдел "Фестивали и проекти" към дирекция "Култура и духовно развитие"
в Община Варна

Малина Едрева - културолог, дългогодишен Председател  на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие  в СОС

Д-р Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища

Предстои по процедура да бъдат излъчени служебни представители за състава на УС на НФ "Култура", а след това министър Кръстев трябва да издаде заповед за назначаването на целия нов управителен съвет.

Междувременно преди ден с пълно единодушие от 161 гласа Народното събрание прие окончателно промените в Закона за закрила и развитие на културата.

Вносителите са ГЕРБ-СДС и ДПС, а целта им е цялостна реформа в институционалната организация и дейността на Национален фонд "Култура".

Кое е новото?
Променя се начинът, по който ще се избира изпълнителният му директор. Той вече ще се назначава от министъра на културата с 4-годишен мандат след проведен конкурс. Досега директорът беше избиран от Управителния съвет на фонда. (Мандатът на настоящия ръководител  Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев е изтекъл още миналата година.)

Ето какво заяви председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков:

"Това не е някакъв формален закон, а е една доста сериозна реформа в Национален фонд "Култура". Бих си позволил да го кажа от името на всички колеги в Комисията, с които имаме консенсус и по този въпрос, че очакваме най-после Министерството на културата да си изпълни ангажимента да смени Управителния съвет на Фонд "Култура", който изтече ноември миналата година, и незабавно да смени изпълнителния директор, защото сме на път да провалим Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на културата, което ще бъде един огромен провал".

Приетият вече закон предвижда още създаване на публичен електронен регистър на професионалните артисти и специалисти в областта на културата.

(И. Върбанов, София)
Сподели

Коментари

Изпрати