online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КОЙ ВЗЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ПЕЧАТА У НАС? ЗАЩО ОХРАНИТЕЛИ ЩЕ ДИСТРИБУТИРАТ ПРЕСАТА У НАС?

2 Май 2020г.
СЪВЕТЪТ НА ДИРЕКТОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ РЕШИ ОХРАНИТЕЛНАТА ФИРМА "ВИП СЕКЮРИТИ" ДА ДИСТРИБУТИРА ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ

Автор: Иван Върбанов

Ама, че парадокс!
Или: "Ново 5!"

Така бих започнал текста, който трябва да обяви, че охранителната фирма "ВИП СЕКЮРИТИ" ЕООД бе решено да организира дейността по дистрибуцията на печатни издания на територията на Република България. Да, охранителите бяха класирани в процедура за възлагане на обществена поръчка. Те бяха и единствените участници в нея?!

Защо и как се е стигнало дотук?
Това ли бе идеята - монополът на разпространението на печата да бъде "разбит" от друг модел, също толкова любопитно-парадоксален - поне за мен.

Извинете, но нали не Ви изглежда нормално едно от водещите охранителни фирми в страната - ВИП СЕКЮРИТИ, точно тя да започне да се занимава с несвойствената дейност на разпространение на печатни медии. ВИП СЕКЮРИТИ е сред лидерите в охраната на обекти, физическа охрана и т.н., авторитетно дружество, което охранява молове, масови прояви и т.н. В топ класацията на утвърдилите се фирми в бранша. 

И изведнъж - ново 5, влиза в нишата на медиите. Ама как така и защо? Нима у нас няма фирма, която да е с основна дейност транспорт, предлагане и пласиране/продажба на печатните медии у нас? Или не е имало желаещи да влязат в челна конкуренция с фигурата на човека от когото бе отнет бизнеса? А по-скоро - не са посмели да се явят под прожекторите кандидати, защото, явно това би довело до ответни удари. Най-малкото, заради евентуални подозрения, че заради съответния субект е бил отстранен предишния. 

Можем да гадаем какви са причините за парадокса охранителна фирма да получи разпространението на печата у нас ...

Но отговорите на въпросите: 
Защо никой друг не се е явил?
Защо охранителна фирма?
Ако това беше нормалната процедура, защо други охранителни фирми не се явиха в надпревара за тази дейност?
Кой подсказа идеята разпространението на печата да се пласира от охранители?
Това ли ще бъде следващия модел на разпространение на печата у нас?
До какво би довело това възлагане?
Има ли форма на нов монопол на разпространението, през кого?
КОЙ взе всъщност разпространението на печата у нас?

Иначе, според обявеното решение всичко си е законно и на съответните основания. Класиране на първо място, то няма и друг де, и комплексна оценка от 100 точки, съответствие с критериите и т.н.

Когато премиерът Борисов обяви решението си, че БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД поемат разпространението на печатните издания, тогава всички казаха: е, супер! Логично е и прозрачно. Браво!
Но, защо се стига до търсене на подизпълнител и по същество се преотдаде дейността на субект, който няма нищо общо с пощенски или куриерски услуги, дистрибуция и разпространение.
Защо Български пощи потърсиха подизпълнител?
Нямат ресурс, транспорт, хора?
Едва ли!

Очаквам, че отговорът съвсем скоро ще се проясни.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg