online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КОГО ЗАЩИТАВАТ СИНДИКАТИТЕ В БНТ ?

21 Юли 2020г.
КОГО ЗАЩИТАВАТ СИНДИКАТИТЕ В БНТ ?

Иван Върбанов

Кого защитават синдикатите в Българската национална телевизия - служителите и журналистите или работодателя?

Това се питам в последните дни, особено, след като излезе наяве и декларация от името на синдикатите в обществената медия.
И по-точно, огласен документ, подписан от "председателите на синдикалните дружества" в БНТ. 

На сайта на СБЖ се появи подобна публикация, която огласява именно аналогичен текст, подписан от координаторът на дружествата на журналистическия съюз в БНТ - Емил Розов, както и неговата заместничка Недялка Арнаудова.  Тя може да бъде видяна тук - https://sbj-bg.eu/index.php?t=47010

Разбира се, че т.нар. позиция взриви социалните мрежи с жлъчни коментари по повод на изразеното становище, за което не става ясно:
1. От кого точно е подписана тази позиция конкретно? Няма приложен текст с подписите на съответните председатели на дружествата.
2. Има ли протокол за такова единно решение, взето на заседание на председателите на всички дружества на СБЖ в БНТ?
3. Кога и от кои членове на синдикалните дружества/синдикатите е гласувана тази позиция?
4. Тя в подкрепа на служителите и журналистите ли е или е в угода на генералния директор на БНТ?

Ясно е, че т.нар. синдикална декларация идва на фона на протестите пред Телевизията, чрез които се иска оставката на Кошлуков. 

Междувременно стана ясно, че парламентарната медийна комисия спешно прие решение за одит от Сметната палата на държавната медия. Решението касае ревизия на финансовото управление на публичните средства от дейностите на БНТ, а така също и одит за ефективността на надзорния орган - СЕМ.

Над 950 души са се подписали в подкрепа отвореното писмо - подписка, с настояването за оставката на Емил Кошлуков. Протестът пред сградата на Сан Стефано 29 е насочен и към колегите в БНТ, за да им каже, че те трябва да настояват за своята свобода и независимост. 

Безспорно отстраняването на редица професионалисти от страна на мениджмънта на националната телевизия е  ясен знак към журналистите в обществената медия да внимават и да бъдат послушни, защото в противен случай може да попаднат в редиците на следващите уволнени. Сигнали, които излъчват предупреждение за послушание, раболепие и подчиненост към онези, които искат да останат на работа на Сан Стефано 29.

Хората, които са данъкоплатци, настояват, че искат БНТ да не бъде поставяна в услуга на този или онзи политики, че искат да бъде управлявана професионално и ефективно.

Има ли синдикати в България реално или те са умрели безвъзвратно, доколкото са поставени в услуга на шефовете?

Това се питат хората в социалните мрежи и коментират, че синдикалната позиция е абсурдна.

Взимам повод от изброените лица, подписали писмото за оставката на Емил Кошлуков. Там са редица емблематични имена, направили много за БНТ. Сред тях и Мария Стоянова. Спомням си, че преди време, преди да бъде отстранена от БНТ като кореспондент в Берлин. Тя ми се обади, за да ме попита: Защо СБЖ е дало съгласието си за нейното отстраняване от кореспондентския пост в Берлин? Питаше, защото е член на СБЖ, а аз все още бях Главен секретар на организацията. Отговорих, че не зная какво се е случило, но в СБЖ не е постъпвало нито искане, нито официално писмо от БНТ, нито искане за становище. Помолих я да изчака и да ми даде време, за да проверя какво точно се е случило. . 

Направих необходимото проучване и проведох няколко телефонни разговора, за да се информирам, доколкото ние в централата с председателката Снежанка Тодорова не знаехме нищо по темата. 

Междувременно в Клуб Z наистина имаше публикация - https://clubz.bg/88455-koshlukov_otstrani_korespondenta_na_bnt_v_berlin, която цитираше отговор на Кошлуков по темата: "Това е станало и със становище на СБЖ в БНТ". 

Прозвъняха ме и други колеги с въпроси и недоумението защо СБЖ е дало съгласие да бъде отстранена Мария Стоянова от БНТ. На всички отвръщах - няма такова нещо!

Не разбирах какво точно се случва и не можах да повярвам, че такова нещо е възможно: синдикат да благослови отстраняването на журналист от медия, и то от обществената телевизия!
И защо ние в централата не знаем за това становище?
Кой на своя глава го е дал. 
Защо не е съгласувано с нас?
Кой го е подписал? 
Право на това има само председателката или в нейно отсъствие главният секретар.

Поисках да ме свържат с колегите ни, за да разбера какво точно се е случило. И да - оказа се, че местните представители на синдикалната организация на СБЖ в БНТ са дали съгласието си Стоянова да бъде отзована по време на разговор, проведен между генералния директор, тв омбудсмана и координатора на СБЖ в Телевизията. Така ми обясни самият той. 
Значи наистина са поискали становище и наистина е дадено съгласие.
От някого, но не и от организацията.

Протокол - както тогава, така и сега, от съвещание и гласуване на решение от председателите на дружествата на СБЖ в БНТ не ни бе представен. Имало ли е, няма ло ли е? Колективно ли е решението или еднолично? 

Та така Мария си замина от БНТ под претекст, че БНТ не може да си позволи издръжката в Берлин и договорът й няма да бъде продължен. 
Със становище на СБЖ!!!
Обадих й се, за да й се извиня и да изкажа съчувствието си на колега към колега.
Но, уви, тя вече бе получила писменото изявление на своя работодател, че договорът й няма да бъде подновен.

И така въпросът, който е в заглавието на тази публикация: "За кого работят синдикатите в БНТ?",  остава с пълна сила -  въобще, а и по повод на сегашните събития, на  изразената синдикална позиция. 

Как се случват нещата?

Еднолично ли някой решава и огласява позиция/декларация от името на другите?
Има ли документ с подписите на всички председатели на синдикалните дружества в БНТ?
В какъв формат и кога е изработена тази позиция?
Какво мислят действащите журналисти в БНТ, извън структурите на синдикатите?

А иначе, Телевизията при едни предишни народни вълнения бе аплодирана.
Днес нейните репортери са освирквани по време на директните включвания.
А протестиращите искат оставката на генералния директор, който пък обяснява, че ако отстранените журналисти били толкова добри, то те щели веднага да си намерят работа. И че мотивите за протеста били единствено озлоблението и реваншизма, нямало доводи и аргументи.

Ама, че наглост и аругантност, господин Кошлуков! 
Да неглежираш позицията на десетки бивши и настоящи журналисти в БНТ, актьори, музиканти, композитори, писатели, режисьори и университетски преподаватели.

Няма как да се служи на обществения интерес, ако се робува на страха, цензурата или автоцензурата.
БНТ трябва да извоюва отново доверието на зрителите, да бъде отново уважавана обществена медия.

А това ще бъде постигнато със спазване на професионалните и етични правила на журналистическата професия и след оставката на компрометирания управленец.

Емил Кошлуков бе избран с гласовете на София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова.
Иво Атанасов и Ивелина Димитрова подкрепиха друг кандидат.

Дали духът на свободата ще се върне в БНТ?
Предстои да видим!


Журналистиката не е престъпление!
Свободата зависи от нас!
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg