online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КОАЛИЦИЯТА ОСТАВА НА ВЛАСТ ДО КРАЯ НА МАНДАТА СИ

16 Юли 2020г.
Управляващата коалиция остава до края на мандата, запазва своята стабилност и в този състав ще продължи да управлява до завършването на мандата. Парламентарните избори ще са през пролетта на  следващата година, основната  ни цел сега е преодоляване на вота на недоверие в парламента. Това каза пред журналисти в МС Валери Симеонов, лидер на НФСБ и зам.- председател на  Народното събрание, след заседание на Коалиционния съвет.

България е правова държава и ние се движим по правила. При мен са депозирани оставките на трима министри. Те имат голяма подкрепа и всеки от тях е свършил значими за държавата неща, каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и изтъкна успехите на тримата министри, които са готови с оставките си. Оставки вчера вечерта подадоха министърът на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов.

Причината за оставките е, че тримата "се привързват" към Движението за права и свободи /ДПС/ и депутата от ДПС Делян Пеевски с любезното съдействие на хората от т. нар. "Градска десница", каза Борисов. "От СМС-ите които прочетохме, се видя, че тези хора се управляват  през Фейсбук. Беше ми странно - един ден тичат пред парк "Росенец" /край Бургас/ и бързо се прибират, на другия ден тичат пред МВР - бързо се прибират, на третия ден тичат на  хотел "Берлин" /в кв. "Бояна" в София/ пият кафе и си отиват. И проблемът за тях е приключил. Христо Иванов /лидер на движение "Да, България"/ ми  е написал -  "чакам документите на "Лукойл" -  аз ще ти ги дам, уважаеми Христо, документите на "Лукойл", но като вицепремиер и после като министър, и то не на кое да министерство, а на правосъдието, защо не отиде да ги прочетеш. Защо не внесе тази точка на оперативно заседание на МС", попита Борисов.

По думите му това е евтина политика  и затова се е съгласил с колегите си да мобилизират партиите в коалицията за преодоляване на вота на недоверие. Защото най-гротескното е, че БСП може да иска вот на недоверие. Мотивите им са изсмукани от пръстите - защото говорят за водната криза в Перник при положение, че е направено много за нейното преодоляване и то при 70 години несвършено нищо от тях. Дори техният кмет не си изкриви душата и каза какво е направило правителството за преодоляване на кризата, каза Борисов. Предстоят обаче много тежки месеци - България  е единствената държава, която отрече пандемията, каза Борисов.  Другите държави затягат мерките, а при нас се отричат, посочи той.

Сега едни хора казват, че са недоволни, но като гледам лицата на протестите не си представям държавата да се управлява от тях  - държавата ще катастрофира мигновено, каза Борисов. Не е по силите на една партия или на една коалиция да преведе държавата през това "бурно море", ще ни е нужна консолидация на цялата нация, каза премиерът.
    
Абсурд  е да има служебно  правителството, защото на президента "как го нарекоха - незрял или фигурант, Шиши му реди кабинета", каза Борисов. "Защо не излезе Христо Иванов и да попита  "Ама кой Шиши, и кой нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати", каза Борисов.
     
Ако има политическа класа, трябва да мислим какво ще правим през есента и зимата. В чии ръце ще гръмне кризата, защото ще пострада народът, ще пострадат огромни маси от хора.

Ние имаме подкрепата на всички големи държави в Европа и на САЩ - само преди няколко дни те  заявиха тази подкрепа като вдигнаха ръка и гласуваха България да влезе в ЕРМ2 и в Европейския банков съюз, каза Борисов.

Ако  милеят за държавата, и опозиционните  партии трябва да кажат как ще минем през икономическата и през медицинската криза, която се задава, каза Борисов. Христо Иванов върши черната работа на БСП, за да дойдат на власт, коментира премиерът.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg