КАМЕРЗЕНГЕРИН ЙОРДАНКА ДЕРИЛОВА ИЗБРА ДА ПРАЗНУВА 30 ГОДИНИ НА СЦЕНА В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

12 Юли 2023г.
БТА :: Йорданка Дерилова се завръща за две постановки в ...
СОФИЯ – 10 ЮЛИ – ИВАН ВЪРБАНОВ / Да! Похвално! И шанс за българската публика!
Сопраното Йорданка Дерилова, която завоюва и най-високото звание „камерзенгерин“ ще пее в София. Идването й у дома е по повод на нейния творчески 30-годишен юбилей. Именитата певица ще пее на 13 юли в Брюнхилде от „Залезът на боговете“ на Вагнер, а след това ще бъде Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини.
За онези, които не я познават, нека кажа, че от 2003 г. е член на ансамбъла на Anhaltisches Theater Dessau. Възпитаник е на Музикалното училище в София, на Музикалната академия, после специализира в Академия „Борис Христов“ в Рим. Дебютът й беше в Бургаска опера като Елизабета от „Дон Карлос“, а след това гостува на всички наши национални оперни сцени.
Международният й път започна през 1998 г., а след това имаше постоянен ангажимент в Пражката държавна опера. Иначе е пяла в Италия, Швейцария, Австрия, Холандия, Литва, Кипър, Катар, Турция, Русия, Полша, Чешка република, Словакия, Франция, Испания и Германия. В Theater Dessau, тя дебютира като Изолда от „Тристан и Изолда“, за която е номинирана за наградата Певица на годината от списание Оперен свят /“Opernwelt“. Удостоена е с наградата „Premio di Aida“ на конкурса Vissi d’Arte в Салерно (2005) и наградата Theo Theatre за най-добра певица. Също така тя беше номинирана и за известната чешка награда Thalia със своята интерпретация на Тоска.
Върховата точка през 2009 г. беше наградата със званието Камерзенгерин.
Централните роли в нейния репертоар са: Аида, Брюнхилда във Валкюра, Зигфрид и Залезът на боговете, Турандот, Лейди Макбет, Електра, Тоска, Абигайл в Набуко, Амелия в Маскенбал, Одабела в Атила, Мадам Бътерфлай, Изолда в „Тристан и Изолда“ и Ортруда в „Лоенгрин“, с които е гастролирала в множество реномирани оперни театри, включително Залцбургската фестивална зала, Кралската опера в Стокхолм, Театър Масимо Белини Катания, Фестивална зала Брегенц, Национален театър Манхайм, Театър Дортмунд, Хановер, Мюнхен (Гащайг), в летния фестивал Санкт Маргаретен, Opéra de Massy & Paris Сен Жермен, Барселона в Palau de la Musica и във Фестивална зала Фюсен.
През 2016 г. печели театралната награда „Thalie“ като най-добра певица на годината 2015 в Чехия.
За сезоните 2016 – 2018 г. е ангажирана за ролята на Лиза в Дама Пика (Чайковски) в Театър Кемниц и в Националната опера в Острава (Чехия) за ролята на Катерина Исмаилова в Лейди Макбет от Мценск (Шостакович).
Театър Еншеде в Холандия я ангажира за сезон 2018/2019 с ролята на Мариета в Мъртвия град (Корнголд).
През 2019 г. тя гастролира в новата постановка на операта Турандот в театър Дортмунд и възстановката в театър Кемниц в ролята на Турандот (Пучини). През следващия сезон (2020) тя ще пее ролята на Брюнхилда във възстановката на Валкира (Р. Вагнер) в театър Кемниц.
През 2020 г. е пее ролята на Мариета в операта Мъртвият град (Е. В. Корнголд) в Националната опера Острава (Чешка република).
През 2021-2022 г. гостуваше в различни роли в известни оперни театри, между които като Абигайл в Националната опера Острава, на OpenAir Summer Festival Seebühne Bremen с Аида и Абигайл, а през 2022 г. в Дортмундския театър в ролята на Тоска.Тя също така гастролира с ролята на Турандот в Театър Саарбрюкен и Театър Регенсбург.
През 2022-2023 г. е Леонора в операта „Трубадур“ в Театър Люнебург. Пяла е и премиерата на Трубадур в Театър Хаген.
През 2023 г. тя отново гастролира в Театър Саарбрюкен в ролята на Доня Леонора в операта „Силата на съдбата” от Верди.
Признава, че до Вагнер се докосва през 2006-та година в театъра в Десау. До тогава нейн приоритет е италианската музика, и с право. Казва, че музиката на Вагнер е магична, завладяваща, титанична, с огромна сила на въздействие вагнерова музика ме завладя завинаги. Със сигурност всяка една вагнерова роля е допринесла за нейното по-нататъшно изграждане и израстване като певица, която има изключително богат и разнообразен репертоар.
Йорданка мечтае да изпее Джоконда, Андре Шение, Адриана Лекуврьор. Със сигурност ще постигне и тази своя цел.
А в тези дни на нейното участие на сцената на Софийската опера нека я поздравим, да й пожелаем творческо дълголетие, нови покорени върхове и радост по пътя на реализацията на нейното високо изкуство. Не спирай да летиш и да сбъдваш мечтите си, Данче!
И винаги се сравнявай със себе си, за да искаш да бъдеш все по-добра в следващите спектакъл или роля!
Честит юбилей!
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.