КАКВО СИ КАЗАХА ПУТИН И ОРБАН НА СРЕЩАТА В КРЕМЪЛ ?

1 Февруари 2022г.
КАКВО СИ КАЗАХА ПУТИН И ОРБАН НА СРЕЩАТА В КРЕМЪЛ ? | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов

Министър - председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна в Кремъл с президента Путин. 
Контекстът на срещата е особено знаков. 
Какво си казаха Путин и Орбан?

Ето част от стенограмата:

Владимир Путин: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми Виктор, много се радвам да Ви видя!
Не сме се виждали от 2019 г. заради добре познати събития, а днес не ни позволяват да общуваме нормално. И все пак директната среща, директният диалог е много по-добре от телефонния разговор.
Бих искал да отбележа няколко важни, според мен, неща.
Първо. Въпреки всички тези кризисни ограничения - и ние се опитваме да се борим дори заедно с COVID-19: доставихме повече от два милиона дози от ваксината, нашият Sputnik Light е регистриран при вас и сега работим по въпроса за технологиите трансфер и производство на територията на Унгария - въпреки всички тези ограничения все още миналата година, за 11 месеца на миналата година, търговският оборот нарасна с 30 процента. Това е добър знак, добър сигнал за икономическо възстановяване.
Продължават големи проекти, имам предвид Пакс – два нови блока, изграждането на атомна електроцентрала. Енергията като цяло заема голямо място в нашето сътрудничество. 55 процента от петрола, консумиран от Унгария, 80 процента от природния газ идва от Русия, всичко работи стабилно.
Работи се и в областта на машиностроенето. Имаме добър съвместен договор за доставка на вагони за Египет.
Като цяло ситуацията в това отношение се развива, според мен, доста задоволително.
Миналата година Газпром подписа два дългосрочни договора за доставка на природен газ от Русия за Унгария до 2036 г., така че стабилността на доставките е осигурена тук.

И разбира се, за мен би било много важно да обменя мнения с вас относно настоящата ситуация със сигурността в Европа. Известно е, че изпратихме на НАТО и Съединените щати нашите предложения за сключване на подходящи писмени взаимни ангажименти в това отношение и с удоволствие ще ви информирам как се развива този процес.

Владимир Орбан: Много се радвам, че можем да се видим. Винаги е голяма чест за мен да се срещна лично.
За първи път се срещнахме преди 13 години и това е нашата дванадесета среща. Това е много рядко. Почти всички, които са ми били колеги в ръководството на страните от ЕС от този момент вече не са такива. Оказва се, че за 13 години сме натрупали най-значимите спомени от общото минало на Русия и Европейския съюз.
И честно казано, не смятам да си тръгвам. Изборите са през април.

Владимир Путин: Да, знам.

Владимир Орбан: Ще вляза в надпреварата и ще спечеля. Ето защо имам разумно предположение -  ще си сътрудничим с вас в продължение на още много години.
Наистина преминаваме през трудни времена, но 2021 г. се оказа най-успешната година, може би, за този период в отношенията между нашите страни. Имаше две основни предизвикателства, и в двата случая Русия ни помогна. Първото предизвикателство е свързано с ваксините, второто е свързано с енергията.
Благодарим ви, че в резултат на сътрудничеството с Русия в областта на ваксините, 900 000 граждани на Унгария бяха ваксинирани с вашата ваксина. Благодаря ви от сърце.
И като се има предвид, че цяла Европа сега преживява енергийна или по-скоро газова криза, беше много важно да се сключат гореспоменатите дългосрочни договори. Благодаря ви, че успяхте да ги подпишете. И по време на днешната ни среща бих искал да постигна целта за увеличаване на обема на доставките.
Що се отнася до сигурността, това очевидно е най-вълнуващата история, защото моето посещение днес е отчасти и мирна мисия и бих искал да уверя, че никой от лидерите на Европейския съюз, държавите-членки, не би искал война. Ние се застъпваме за политическо решение, основано на благоприятни споразумения.
Проектът Paks напредва добре. Тези унгарски инвестиции, които се реализират, включително и с одобрението на руското ръководство, се реализират успешно. Благодаря ви за това. Освен това направих още няколко предложения за по-нататъшно изграждане на сътрудничество в тази област.
Трудни времена, но ги прекарваме в много добра компания.

Владимир Путин: Съгласен съм. (Смее се.)
Трябва да кажа, че тези споразумения до 2036 г., които бяха подписани миналата година, са, разбира се, резултат преди всичко от вашата работа. И в този смисъл е важно не само, че ще бъдат осигурени стабилни доставки до 2036 г., важно е и че днес Унгария купува руски газ пет пъти по-евтино от пазарната цена в Европа.
Както обикновено казваме в такива случаи, когато при нашите партньори предстоят избори, ще работим с всяко избрано ръководство. Но трябва да отбележа, че в резултат на вашата работа в руския сектор е направено много в интерес на народа на Унгария и в интерес на Русия. Надявам се тази взаимна работа да продължи.

<The News BG Reporter, Иван Върбанов, newsbgreporter.com, newsbgreporter.blogspot.com>
Сподели

Коментари

Изпрати