Какво реши Светият Синод на БПЦ по казуса със затворената Руска църква в София?

3 Октомври 2023г.
Какво реши Светият Синод на БПЦ по казуса със затворената Руска църква в София? | The News BG Reporter ®
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР / Светият Синод на Българската православна църква проведе заседание, което бе с фокус ситуацията, собствеността и отварянето на храма Св. Николай Мирликийски – Чудотворец.

Светите отци, членове на Синода изразяват своята пълна подкрепа с изпратеното писмо до руския патриарх Кирил, което той е написал в качеството си на Софийски митрополит. Изразява се надежда, че храмът трябва да бъде отворен в най-скоро време, но се уточнява, че това обстоятелство не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.
И още едно важно решение: Канонично-правната комисия при Св. Синод ще проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе. Интересното е, че против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.
Заседанието на митрополитите е започнало днес в 11 часа. На влизане те са направили кратки коментари и изявления по казуса със затворената Руска църква пред журналисти. Ето част от тях:
Ловчанският митрополит Гавриил: „Това е църква, която е строена като посолска църква, от Русия е строена някога и след това историята е известна, и превратностите са известни. Но тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и на руското посолство. Сега трябва да направим това, по най-бързия начин да може да се отвори и там да се служи, и най-вече в криптата, защото там много хора ходят. В това отношение, което зависи от нас, трябва да го направим. Какво значи да я отворим, да разбием? По време на разкола, с помощта на държавата, се превземаха и разбиваха църкви. Това не бива да го правим. Да отворим, казвам пак да е по законен и каноничен начин. Аз съм също "за" да я отворим, но да стане това по каноните и законите".
Врачанският митрополит Григорий: "Ще беседваме днес, ще видим какво може да се направи, ще извадим всичките факти, които имаме, и документацията. Надявам се, че ще се стигне до някакво решение, което да бъде градивно и полезно за всички. Ще прегледаме днес всички налични документи, които имаме и ще се постараем по най-добрия начин да се разреши този въпрос."
Доростолският митрополит Яков: „На мен не ми е ясно чия е собствеността на руската църква. С това днес ще се запознаем и дано да е в полза на миряните. Храмът трябва да бъде отворен, но не само този, а и всеки храм.“

(Иван Върбанов, София, 3 октомври 2023 г.)
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.