КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ АНКЕТНОТО ДОПИТВАНЕ НА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ?

4 Април 2021г.
КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ АНКЕТНОТО ДОПИТВАНЕ НА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ?
Автор: Иван Върбанов

Към края на изборния ден - 20 часа на 4 април 2021 г., социологическите агенции, които правят паралелни преброявания и анкети разпространиха своите прогнозни резултати. Като цяло разликите на повечето е от няколко процента, така че картината като цяло е еднаква в подредбата на партиите и коалициите.

Разбира се, трябва да отчитаме условността на данните.

Ето как се подреждат политическите формации, според данните от екзитполовете:

ГЕРБ
ИМА ТАКЪВ НАРОД
БСП
ДПС
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!
ВМРО

Във времето не е ясно изразена разликата между второто и третото място - ИМА ТАКЪВ НАРОД и БСП, като съотношение на гласовете.

Феномен на тези избори са огромните гласове за ИМА ТАКЪВ НАРОД. И то без кампания, политически послания, а само с концерти и тв-присъствие.

"Под чертата" попадат ВОЛЯ - НФСБ, ВЪЗРАЖДАНЕ, РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ, АБВ, АТАКА.

Отлив и срив се наблюдават - и за ГЕРБ, и за БСП. Това би трябвало да доведе до оставки, ако следваме политическата логика и етика. Особено за БСП, ако тя, като основна политическа партия и системен играч, изпадне на трето място след Слави Трифонов-ата формация.

Стройната организация в ДПС не обясняват нейното неубедително представяне - на пето място, след Демократична България (при все, че трябва да отчитаме условността все още на данните).

Важен е следизборният процес, доколкото вече вървят сметки кой с кого ще се прегърне.
Лидерите се въздържат от обичайните изявления пред медиите и повтарят мантрата, че ще изчакат окончателните резултати. Което е знак за печелене на време в процеса на сглобяване на модели и конфигурации зад кулисите.

Дори лидерите на партиите, индивидуално, да са склонни на обединение с някого от първата седморка, то под въпрос е как ще реагират електоратите на самите партии, ако водачите им направят рязък завой или са склонни на компромисна сделка, която би могла да бъде изтълкувана като неразбираемо предателство спрямо избирателите им, каузите и прокламираните позиции по площадите.

Все повече анализаторите изказват мнение, че се приближаваме към извънредни парламентарни избори през юли, доколкото партиите няма да могат да се групират и да стъкмят коалиционен кабинет.

Има версия за сформирането на експертно - програмен кабинет с лидер Мая Манолова. Засега това е само предположение.

Според изявленията на лидерите на политическите формации - кой с кого няма да играе, не би било възможно сформиране на партньорски коалиции за управление.

Но, практиката и животът в България, в едно с анализа на предисторията на всеки един от лидерите или съответните политически субекти, водят до извода, че всичко е възможно да се случи, ако акцент са лични интереси или битка за властта на всяка цена. Разбира се, ако се стигне до апокалиптични съюзи между опоненти, то това би било облечено с мотивите за кризата, ковид-ситуация, националните интереси и популистко говорене за национално обединение.

Дали си заслужават избори, които по изказване на лидера на ГЕРБ Борисов са стрували 150 милиона лева, трябва да се реши спрямо ситуацията и волята на избирателите. Възможно е и да се направят два избора в един - парламентарни и президентски, независимо, че мандатът на държавния глава изтича доста назад във времето. Но, би могло да се очаква, че вотът за президент може да се проведе предварително, а да влезе в сила към момента на изтичане на конституционно определения срок.

Дали Борисов ще иска да излезе напред като министър-председател или ще се насочи към президентската институция - предстои да видим. Но не е изключено, доколкото след приключване на изборния ден веднага започнаха граждански прояви на протест против присъствието му в изпълнителната власт и политическото му битие като цяло от опозиционни формации.

Кабинет "БОРИСОВ" 4 е малко вероятен.

Засега ясно се очертава алтернативата: предсрочни парламентарни избори или експертен кабинет?

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.