online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КАКВИ ПОЗИЦИИ ИЗРАЗИХА ПАРТИИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КОНСУЛТАЦИИТЕ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ?

20 Април 2021г.

НЮЗ БГ РЕПОРТЕР / ИВАН ВЪРБАНОВ 

Както повелява българската Конституция, президентът Румен Радев  проведе консултации с парламентарно представените политически партии, преди да пристъпи към връчване на мандат за съставяне на правителство на кандидат министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група /ПГ/ в Народното събрание /НС/. Консултациите преминаха по реда: ГЕРБ - СДС, Има такъв народ, БСП, ДПС, Демократична България, Изправи се! Мутри вън! 

Какво бе изтъкнато по време на срещите между политиците и президента Радев?

ГЕРБ - СДС: "ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ СИЛИ ТРЯБВА ДА НАМЕРИМ БАЛАНС В ОТНОШЕНИЯТА!"

Румен Радев: "Знаете, че по силата на българската Конституция, по предвидените процедури, провеждам консултации за съставяне на правителство. Първо на вас се полага да връча проучвателен мандат за съставяне на кабинет, като най-голямата по численост ПГ в 45 НС. Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск. Отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство. Затова са нужни действия по съставяне на кабинет. От НС зависи това да бъде извършено отговорно и бързо. Каква подкрепа и под  каква форма очаквате в рамките на това НС за ваш кабинет, какво е вашето взаимодействие с други ПГ за осигуряване устойчивост на този процес за намиране на възможна формула за решение за съставяне на кабинет?", запита държавният глава.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА, председател на ПГ на ГЕРБ - СДС: "По силата на Конституцията и член 99, ГЕРБ, като първа политическа сила след проведените редовни избори, е поканена от вас на консултации. Да, все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и социални предизвикателства. Осъзнаваме отговорността, която носим. Уведомихме, че сме готови да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневна дейност, във връзка със справянето с всички предизвикателства пред страната. Очакваме, че в 45-ото НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата ПГ. Първото гласуване за избор на председател в НС ясно показа разпределението на силите. Ние имаме готовност за съставяне на кабинет. Очаквахме поне да ни поздравите с победата на изборите, господин Президент. Ние сме готови - и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх - както чуваме, че някой се опитва да втълпи на народа - нито от проверки, нито от ревизии, нито от предсрочни парламентарни избори. Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили, и под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията! Да търсим решенията за България. Очаквам, че патосът, който владее НС в първите дни, ще отмине и всички заедно ще бъдем по-прагматични и ще вземем решения, с мисъл за държавата ни."
 
РУМЕН РАДЕВ: ИСКАМ ДА РАЗСЕЯ СПЕКУЛАЦИИТЕ, ЧЕ БЪРЗАМ СЪС СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ!
 
"Аз призовавам всички парламентарни групи да работят изцяло в рамките на своята отговорност, но без да я превишават. Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата, които търсят решения в къс срок. Трябва да имаме действащо, редовно, отговорно с необходимата подкрепа правителство. Моята загриженост моля да не се приема като припряност. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Аз нямам такива правомощия по Конституция и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в полето на НС и парламентарно представените групи. Моята роля е да осигуря платформа за диалог, за търсене на ефективно и устойчиво решение за България." 

"ИМА ТАКЪВ НАРОД": ЩЕ СПАЗИМ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА ТАКИВА, КАКВИТО СА!

Румен Радев: "С гласа си, българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия в 45-ото НС и в цялостния политически дневен ред на страната. Искам да чуя вашите намерения и готовност за съставяне на кабинет, при какви условия, каква е вашата ценностна рамка, граница на компромис, диалогът, който се надявам, че водите с другите парламентарни групи за форми на подкрепа." 

Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ": "Ние от ИТН сме щастливи затова, че президентската институция спазва законите на страната и не си позволява тълкуване. Вървите по закон, което е дълг на президентската институция и ви благодарим за това, че го правите. Ние ще спазваме законите и Конституцията, такива каквито са. Ние ще обсъдим конструктивно какво мислим в така създалата се ситуация." 

БСП: "Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, този модел на управление трябва да бъде приключен!"

Румен Радев: "Консултациите с вашата група са важни. Хиляди граждани свързват с вас надеждата за солидарна, социална и справедлива България. Вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са важни за намиране на баланс между изключително амбициозния законодателен дневен ред на НС и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство, със солидна парламентарна подкрепа. Този кабинет не може да бъде плод на безпринципни коалиции, които биха могли да задълбочат кризата. Тук виждам вашата роля да търсите пресечните точка на приоритети, ясни цели, отговорност чрез активен диалог в 45 НС. Той е гарантът, който трябва да произведе новият кабинет. Важен е диалогът Ви с другите парламентарни групи, без диалог това би била изключително трудна задача."

КОРНЕЛИЯ НИНОВА, председател на ПГ на БСП: "Ние имаме последователна политика и ясни решения по всички въпроси. Помага ни това, че в последните четири години сме отстоявали политиките и имаме опит. Сега е необходимо съставянето на стабилно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, този модел на управление трябва да бъде приключен. Ще подкрепим кабинет на втората политическа сила, ако ни потърсят за консултации. Имаме условия! 1. Да се предприемат стъпки за преодоляване на здравната, икономическата и социалната криза в помощ на хората и икономиката. 2. Да се започне обективна ревизия на управлението на Борисов. 3. Бързи стъпки по Плана за устойчивост. 4. Нови изборни правила за прозрачност и честност на изборите. Това са приоритети ни, по които сме абсолютни готови. Факт са нашите първи законопроекти за повишаване на доходите, за младите хора, бизнеса и семействата. Ще се включим в работата на ревизионната комисия, ще представим резултатите от проверките ни през последните 4-ти години. Планът за устойчивост искахме още преди два месеца да бъде разгледан. Имаме предложения за неговото усъвършенстване. Промените в изборното законодателство - няколко пъти внасяме своите искания /видеонаблюдение, машинно гласуване, изчистване на мъртвите души от списъците/. Ако връчите трети мандат на нас, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим."  

ДПС: Няма да подкрепим правителство на партиите, които загубиха последните избори!

Румен Радев: "Радвам се, че вашата партия е тук, защото разчитаме на вашият дългогодишен парламентарен опит и традиция в една важна мисия - да се намери баланса между законодателните промени и важната задача за съставяне на правителство. Също така, в никакъв случай не искам да създавам убеждението, че тикам този процес в определена посока. Затова, пред вас стои и въпросът за трети мандат."

МУСТАФА КАРАДАЙЪ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ДПС: "Имахме възможност, още във вечерта на изборите, да изразим нашата оценка за проведените избори. Сега я повтаряме! Разчитаме вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна. В няколко насоки: да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката. Да възстановим политическата нормалност, да възстановим демокрацията в България, да дадем рестарт на държавността. Последните 4 години ние от ДПС не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите, между политическите партии, за да има нормалност в политиката. Имаме решение на Централното оперативно бюро, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори. Едната загуби 300 000, другата - над 450 000 гласа. Ние от наша страна имаме скромен ръст на изборните резултати - с 20 000 повече, с 4 мандати в повече. Ние изразихме отговорност за евентуална подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в НС. Евентуални приоритети биха могли да бъдат приоритети на това правителство: борбата с КОВИД - кризата и социално-икономическите мерки и ускорена ваксинация, изготвяне на План за възстановяване и устойчивост,достойното членство в евро-атлантическите структури, където вървят важни дебати. При по-широк мандат на правителство, искаме да се разгледа ускорено икономическо развитие на България 1-1,5% икономически ръст не е достатъчно. Поне три пъти повече трябва да бъде това ускорено икономическо развитие. Ние оставаме на тези наши позиции и ние очакваме да бъдат представени и приоритети на кандидатите за премиер и правителство."
 
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - Ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на съживяването на българската република

РУМЕН РАДЕВ: "Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери представителство НС. Има нужда да се вземат важни, съдбоносни решения, определящи развитието на страната в дългосрочен хоризонт. Вие имате амбициозни предложения за нормативни  и законови промени. вие сте единствената коалиция в този парламент, която заяви готовност и внесе законопроект за промяна на Конституцията, който не може да стигне в пленарна зала, заради недостатъчния брой подписи в подкрепа на предложението ви. Нужен е баланс между амбициозните задачи и времето. Какви са приоритетите ви? Надявам се, че с вашата експертиза и опит ще имате активна част от намирането на решения."

ХРИСТО ИВАНОВ, председател на ПГ на "Демократична България": "Всички участници носим отговорността да разчетем правилно вота на избирателите и повелите на времето. Ситуацията е сложна на много нива. Имаме три кризи едновременно - здравна, икономически последици, икономическата депресия - на прага, на която се намираме, която изисква бърза и амбициозна модернизация. Това трябва да е нашата инвестиция. Имаме и криза на държавността. Отиващото се управление е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намира страната. Ние трябва да приключим 10-годишното управление на Борисов, но и да видим в корен предпоставките за възникването на тези проблеми. ДБ има своя амбициозна визия за разрешаването на трите кризи, особено на тази - за държавността. Считаме, че здравата основа за анализ и разговор за поредността на мандатите на първо място е поредността на подредбата на партиите, според вота. Ние сме на пето място, но не считаме, че сме сред водещите претенденти за мандат за управление. Здравата основа, върху която трябва да се фокусираме за управление е мандатът на втората политическа формация. Първата - ГЕРБ, мандатът на мнозинството й отрежда да слезе от сцената на управлението. Мнозинството от избирателите искат те да слязат от сцената. Ако бъде потърсена подкрепата от ИТН към нас, ние бихме могли да влезем в дебати. Ще спазваме ангажиментите и целите, с които сме се явили на изборите. Това са критерии, според които ще оценяваме дали са възможни форматите. Когато говорим за подкрепа е важно да отчитаме, че трябва стабилно мнозинство за провеждане на определени политики. Това са различни неща. Можем да имаме ситуация на сформиране на много голямо мнозинство за подкрепа на правителство, така че да се даде продължителен живот и стабилност на парламента, едно ново управление, и в същото време това голямо мнозинство да е на различно мнение по отношение на визията за това какво точно трябва да свърши това Народно събрание, за да реши кризите. Това може да е рискова ситуация. Трябва да има управление на промяната. Нужна е парламентарна подкрепа за промяна. Да, осъзнаваме своята отговорност да бъдем участници в усилие за излъчване на такова правителство, но ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на съживяването на българската република. Не трябва да отхвърляме и тази алтернатива. Смятаме, че ако ИТН не успее да създаде управление на промяната, то ще е трудно за петата сила да направи това. Нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще можем да дадем окончателна оценка. Трябва да гледаме дългосрочно на големите предизвикателства, но и трябва да си даваме сметка, че ако вървим към бързи избори, трябва да променим дневния ред, така че да се променят нещата към онези неща, които да гарантиран честни и прозрачни избори. Готови сме, ако се върви към предсрочни избори за промени в Изборния кодекс."  

"Изправи се! Мутри вън!": "Ще подкрепим кабинет на промяната, каквото е очакването на българия народ!"

Румен Радев: "Във ваше лице една голяма част от българите на протеста, търсещи по-силна социална защита и справедливост, намериха своето представителност в парламента. Вашата експертиза и мнения са важни, защото сме изправени пред предизвикателства за намиране на бързо решение за легитимно и редовно правителство с ясни приоритети и широка парламентарна подкрепа. Трябват отговорни решения и подкрепа. Вие вляхте в парламента нова енергия, дори страст, това е добре, защото дебатът наистина трябва да се води там, където му е мястото - българският парламент. Каква е вашата роля и очаквания в търсенето на консенсус, на ефективни механизми и инструменти и обединение, в името на стабилността на България - едно прогресивно развитие и използване на всички възможности на ЕС със своите механизми за бърза промяна."

МАЯ МАНОЛОВА, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!": "Нашите приоритети са в четири посоки. Първият - свързан с умелото управление на пандемичната криза, нов ваксинационен план, здравна система. Вторият - очакванията за незабавна икономическа подкрепа за бизнеса и домакинствата. Готови сме и внесохме законодателен пакет за подкрепа на малките и средни предприятия, на безработните, пенсионерите и т.н. Третият - очакването на българските граждани да има стабилно парламентарно мнозинство, за съдебна реформа и промени, които очакват, свързани с промяна в изборните правила, които да осигурят честен процес изборен. Четвърто - сформиране на стабилен кабинет, който да застане зад обикновените граждани и бизнеса, и да върне доверието на институциите. Очакваме да създадем стабилно българско правителство. С отговорност и без припряност. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и Борисов, защото народът е дал вот за промяна, а не за възпроизвеждаме на статуквото. Ще подкрепим правителство, с участието на партиите на протеста - ИТН и ДБ. Ние имаме пълно разбирателство за необходимостта от дълбока съдебна реформа, промяна на изборните правила, подкрепа на българската икономика, защита на уязвимите групи, ревизия на управлението на Бойко Борисов. По отношение на третия мандат - слабо вероятно е да бъде насочено към нашата парламентарна група, защото сме само с 14 депутати. Третият мандат би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на промяната за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през солидарността на политическите сили на промяната. Ваша е отговорността дали ще връчите мандат на партия на промяната за формиране на кабинет на промяната, който да защити гражданите, бизнеса, да извърши реформи за демократизация на страната и технологично преоборудване на българската икономика, цифровизация, модернизация и т.н. " 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg