online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КАЗАНОТО ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ СЕНАТОРИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТРИТО, А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСМИСЛЕНО !

9 Март 2021г.
КАЗАНОТО ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ СЕНАТОРИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТРИТО, А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСМИСЛЕНО !

 Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

 Казаното от двамата американски сенатори не може да бъде изтрито.
 Или омаловажено.
 Нито с устни брътвежи на зам.-министри и кандидат - депутати, нито от никого.
 Защото фактите са си факти.
 Казана дума - хвърлен камък.

Съвместното изявление на председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес и най-старшия републиканец в комисията Джим Риш бе официализирано, като бе публикувано:
1. На сайта на Комисията по външната политика към Сената на САЩ - тук
2. На сайта на посолството на САЩ в България - тук

Дали някой ще интерпретира изявлението като ЛИЧНА позиция или не, дали ще се разбере, че казаното е изявление на хора, които са облечени в институционална власт и представителност, това явно е въпрос на субективна гледна точка и нежелание да се прогледне отвъд политическите и конюнктурни лични и предизборни позиции и ракурси.

Но, казаното си остава. Написано е и вече бе прочетено и цитирано по много канали и чрез различни източници отекна къде ли не. 

Ето какво казаха двамата сенатори, независимо как техните думи се интерпретират или изопачават, омаловажават или неглижират:

"Съединените щати и България имат стабилни и развиващи се във възходяща посока отношения, които, подобно на съюза в НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тези връзки продължават да се развиват, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но продължаващата корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.
България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и в световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава колко големи са предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебната власт трябва да работят за прилагане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание.

В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призовават за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще допринесат за допълнително укрепване на нашите отношения."

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg