ИМА СЕРИОЗЕН ИНТЕРЕС ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

25 Март 2022г.

sreshta_poslanik1.jpg


The News BG Reporter, София, 25.03.2022 /

Има сериозен интерес от страна на Саудитска Арабия за инвестиции в България.
Това заяви посланика на Кралство Саудитска Арабия в България - Н. Пр. Халид бин Камал Факих по време на двустранна среща с министъра на културата Атанас Атанасов. 

Дипломатът подчерта позицията на страната си, че асилването на културния туризъм между двете държави би насърчило този процес.

Посланик Факих отправи покана към министър Атанасов да посети Саудитска Арабия, за среща с министъра на културата на Кралството - принц Бадр бин Абдула бин Фархан Ал Сауд.

Министър Атанасов изрази готовността си да приеме своя саудитски колега у нас.

Атанасов акцентира върху значимостта на развитието на двустранните културни връзки между двете държави, като изрази надежда, че ще бъде насърчен обменът в посока музикално, театрално и филмово изкуство, музеи и галерии, както и че освен вече започнати проекти, ще бъдат развити и изцяло нови идеи от взаимен интерес в областта на изкуството и културата.

Посланик Факих открои голямото значение, което за Саудитска Арабия има развитието на културата в контекста на добрите дипломатически отношения между двете държави.

Изрази убеждението си, че в навечерието на стартирането на първата редовна самолетна линия между столиците София и Рияд ще бъде ускорено партньорството между страните ни в областта на културния туризъм. Дипломатът зрази готовност за разширяване на двустранното сътрудничество чрез организиране на реципрочни дни на културата в двете държави, които биха могли да включват изложби на традиционни костюми от двете страни; участия на артисти на реципрочен принцип в различни фестивали, в това число и фолклорни, изложения, благодарение на които двата народа да се опознаят по-добре.

Посланикът на Саудитска Арабия отправи молба за подкрепа от страна на България за кандидатурата на Рияд за домакинство на световното изложение Експо 2030.

Сподели

Коментари

Изпрати