Platform for Independent Journalism

Има политическо съгласие да бъде продължена модернизацията на Българската армия

12 Май 2020г.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в неформална видеоконференция на министрите на отбраната от страните-членки на Европейския съюз, която се проведе днес, 12 май 2020 г. Срещата бе посветена на противодействието на пандемията от COVID-19. Основен акцент бе поставен върху ролята на въоръжените сили на страните-членки в подкрепа на гражданските власти. Дебатирани бяха също така отраженията на кризата върху провежданите от Европейския съюз операции и мисии и възможността да бъде оказана подкрепа за уязвими държави, които си партнират със съюза. Общо бе виждането, че икономическите проблеми, предизвикани от пандемията, не бива да се отразяват негативно върху инвестициите в отбраната на държавите от Европейския съюз.

В своето изказване министър Каракачанов подчерта, че в страната ни има политическо съгласие да бъде продължена модернизацията на Българската армия независимо от финансовите трудности. Той посочи, че в днешните тежки условия България е запазила своето участие в операции на ЕС като израз на последователен и траен ангажимент към мира и сигурността. 

„Както показа и настоящата криза, добре развитият отбранителен сектор има способността и е призван от обществото да осъществява подкрепа на гражданските власти по време на кризи, които не са от военен характер. Това е и една от трите мисии на Въоръжените сили на Република България“, изтъкна министър Каракачанов. „Европейският съюз трябва да се стреми към повече солидарност и взаимна подкрепа в кризисни ситуации, като бъдат създадени необходимите практически механизми и инструменти за бърза и навременна реакция, в т.ч. и в областта на общата политика за сигурност и отбрана“, посочи още той.

Във видеоконферентната среща участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и помощник-генералният секретар на ООН по мироопазването Жан Пиер Лакроа.
Сподели

Коментари

Изпрати