online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Изпитанията в затвора за Навални днес рисуват паралели с мрачните спомени за смъртта на Магнитски през 2009 г.

26 Март 2021г.
Изпитанията в затвора за Навални днес рисуват паралели с мрачните спомени за смъртта на Магнитски през 2009 г.
Нюз БГ Репортер / Радио Свободна Европа

Фаъйрстоун беше управляващ партньор във "Firestone Duncan", московска адвокатска кантора, която Сергей Магнитски нае, за да разгледа подозрения за масивни данъчни измами и кражби при поглъщането на компании, принадлежащи на инвестиционната фирма Hermitage Capital Management.
Магнитски почина след 358 дни в московския следствен арест на 16 ноември 2009 г. Не е обвинен в престъпление.

"Магнитски показа, че група служители на вътрешното министерство са виновни за присвояване от държавния бюджет на сумата от 230 милиона долара", каза Файърстоун. "И тези офицери бяха сред групата, която го арестува. Те направиха това, за да заглушат гласа му. След ареста му трябваше да оправдаят действията си. Отне им 10 месеца, за да изфабрикуват своята измислена история", каза той . „Ясно е, че разследващите се опитвали да го принудят да признае неща, които не са истина.“

Магнитски, който беше на 37 години, многократно е казвал, че му е отказвано лечение, а защитници на правата на човека твърдят, че малтретирането му е било равносилно на изтезания.

Повече от десетилетие по-късно привържениците на затворения опозиционен лидер Алексей Навални отправят все по-тревожни предупреждения, че здравето на Навални се е влошило през седмиците след ареста му, след завръщането му в Русия от Германия през януари, и особено след като е преместен в затвор във Владимирска област по-рано този месец.

Адвокатът на Навални - Вадим Кобзев, обвини властите в „умишлена стратегия ... , целяща да срине здравето му“, докато съпругата на Навални - Юлия Навальная заяви, че лечението на съпруга й е „лично отмъщение“ за политическата му дейност.

Навални е бе откаран в Германия през август 2020 г., за лечение, след почти фатално отравяне с нервно-паралитично вещество от типа Новичок по време на негово пътуване до Сибир. Той обвини руския президент Владимир Путин за инцидента, за който разследващите твърдят, че е извършен от екип на оперативните служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ). През декември Навални заяви, че е измамил един от предполагаемите оперативни работници на ФСБ, Константин Кудрявцев, да признае, че е участвал в отравянето по време на 49-минутен телефонен разговор, в който Навални се представя за служител на Кремъл.

Навални се оплаква от силна болка в гърба и загуба на усещане в десния си крак, което го прави "практически нефункционален". Той не се яви на насрочена среща с адвокатите си на 24 март. На следващия ден руските служители на затвора дадоха кратко изявление, в което заявиха, че здравето на Навални е „стабилно“ и „задоволително“.

След като все пак му беше позволено да види своите защитници, адвокатите му оспориха това твърдение, като един от тях заяви, че състоянието му е „изключително неблагоприятно“.

В две неотдавнашни писма до властите, които бяха оповестени публично на 25 март, Навални обвинява, че тъмничарите го измъчват чрез лишаване от сън и спират медицинското му лечение  умишлено, за да увредят здравето му. 

„Това е точното дежавю от случая„ Магнитски “, написа главният изпълнителен директор на Hermitage Capital и ръководител на Международната кампания за правосъдие "Магнитски" - Бил Браудър, в своя публикация в Twitter на 25 март."

Само месец преди смъртта на Магнитски, Браудър отбеляза пред Радио Свободна Европа тогава, че здравословното състояние на затворника е силно влошено. "Той е в ареста от 11 месеца", каза той. "Не му е позволено нито едно посещение и свиждане със семейството му. Той е отслабнал с 18 килограма."

"Сергей Магнитски е държан в предварителния затвор при нечовешки условия", каза Файърстоун в интервюто, проведено малко след смъртта на Магнитски. "Той имаше сериозни здравословни проблеми, включително сериозно храносмилателно заболяване. Властите на затвора знаеха за това и първоначално са му оказвали медицинска помощ. По-късно обаче са започнали да го притискат и да го принуждават да даде фалшиви показания. Затова спират да му лекуват . Отнеха му лекарствата. Отказваха да му позволят да се консултира с лекаря си. Магнитски много пъти се оплакваше от това. През това време той е свалил повече от 20 килограма. "

Магнитски е подал много жалби за лечението си, добавя Фаъйрстоун. "Списъкът с неговите оплаквания са изложени на четири страници", каза той.

Въпреки че Магнитски е преместен в московския затвор „Матросская тишина“ в деня на смъртта си, той прекарва по-голямата част от затвора в небезизвестния камерен блок № 2 на следствения затвор Бутирка. Роман Попков - активист на нелегалното радикално ляво национал-болшевишко движение, прекара две години в същата сграда в Бутирка и беше освободен година преди смъртта на Магнитски.

„Докато четох дневниците му, разбрах, че нищо не се е променило през последната година, казва Попков пред медиите. „Видях, че този клетъчен блок си остава камера за изтезания “.

"Хвърлят хората там с една единствена цел - да ги убедят в пълната им безпомощност пред системата", добавя Попков. "Полицейското разследващо звено ги изпраща в Бутирка, а администрацията на Бутирка ги хвърля в тези мазета."

Според  публикация на The ​​New York Times, в 11 часа на 16 ноември лекарят на затвора в Бутирка - Лариса Литвинова, е разпоредила трансфера на Магнитски в Матросская Тишина, тъй като здравословното му състояние е станало спешно. След шест часа за него пристигна линейка. Той пристигна в новото място в  18:30. Лекар му предписва обезболяващо, прави психиатричен преглед и си тръгва. Персоналът намира Магнитски в безсъзнание на пода на килията му в 21:20. и той е обявен за мъртъв. 

За официална причина за смъртта на Магнитски е посочено: токсичен шок и сърдечна недостатъчност, причинени от панкреатит.

В отворено писмо до руското правителство през март 2010 г. правозащитничката и тогавашен ръководител на Московската хелзинкска група - Людмила Алексеева пише, че смъртта на Магнитски „е резултат от умишлено жестоко отношение“.

„Изтезанията са използвани от служители на вътрешното министерство като метод за оказване на натиск върху Сергей Магнитски в хода на разследването по наказателно дело“, пише Алексеева. „Господин Сергей Магнитски почина от изтезания, които са му били нанесени умишлено“.

Първоначално, разследването на Консултативния съвет по правата на човека в Кремъл стигна до заключението, че Магнитски е бил жестоко бит и му е отказано лечение.

След години на кампания в САЩ, през 2012 г., приеха оригиналния закон на Магнитски, който позволи на Вашингтон да наложи целенасочени санкции на лица в Русия, обвинени в нарушения на човешките права. През 2015 г. Съединените щати приеха Глобалния закон на Магнитски, който разшири същите наказания за предполагаеми нарушители на права в други страни.

Global Witness нарече законите на Магнитски в САЩ „важен инструмент“ в борбата срещу злоупотребите. „Това е успешен пример за предприемане на конкретни действия срещу корумпираните и най-зловещите и корави нарушители на човешките права, като ги удря там, където най-много боли - по джоба им“, пише Global Witness през декември 2019 г.

През следващите няколко години Канада, Обединеното кралство, Европейският съюз и други приеха подобно законодателство. Европейският акт по закона Магнитски на ЕС беше приет през декември 2020 г.

ЕС заяви, че ще наложи първия си кръг санкции по този закон в началото на 2021 г. Навални насърчи ЕС да се фокусира към руските олигарси и хора от висшите етажи на властта, по-специално заради активите и имотите, които имат в Европа.

На 24 март Браудър публикува в Twitter: "Алексей Навални казва, че здравето му рязко се е влошило в затвора. Ето как започва адът."

На 26 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли повечето паралели между случая Магнитски и Навални. Той обаче отбеляза, че Магнитски е осъден посмъртно за мащабно укриване на данъци през юли 2013 г., което според наблюдателите е първият в историята на Русия посмъртен процес в съвременната история.

"Не виждаме паралели", каза Песков, "освен факта, че за съжаление починалият Магнитски беше съден и осъден. Навални също е съден и осъден."

---
Текст: Робърт Колзън
Редактор: Иван Върбанов
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg