Platform for Independent Journalism

ИЗНЕНАДВАЩ ПРЕЦЕДЕНТ: СЕВЕРНА КОРЕЯ ЗАДЪРЖА РУСКИ РИБАРСКИ КОРАБ

25 Юли 2019г.
ИЗНЕНАДВАЩ ПРЕЦЕДЕНТ: СЕВЕРНА КОРЕЯ ЗАДЪРЖА РУСКИ РИБАРСКИ КОРАБ

24.07.2019 г. | Севернокорейските гранични войски задържаха руски кораб. «Сянхайлинь-8» е бил арестуван в нощта на 16-ти срещу 17-ти юли, но новината стана известна едва сега.
 
"Изключиха всички средства за комуникации, взеха телефоните и ни конвоираха до порт Вонсан. Днес проведохме среща с представители на руското посолство и от него узнахме за ситуацията", коментира пред руските медии Виктор Седлер, директор на Североизночната риболовна компания, който е собственик на кораба. По неговите думи първоначално той е бил информиран, че плаващият съд се движи нормално и по график, но впоследствие на радарите е било отчетен заход извън курса в Японско море, към КНДР.

НА БОРДА СА БИЛИ 17 ЧОВЕКА

Екипажът на «Сянхайлинь-8» се състои от 15 руснаци и двама граждани на Южна Корея. По информация на Седлер те пребивават в затворени каюти, ежедневно са подложени на обиски и разпити, без да им се дава право да излизат на палубата. Температурата в такъв тип закрити каюти достига до 35 градуса. 

МАРШРУТЪТ

Корабът, който тежи 290 тона и е с дължина 38 метра, е започнал своя рейд от руското пристанище Зарубино, след това е трябвало да пристигне в пристанище в Далечния изток от където да натовари и да се придвижи до южнокорейския град Сокчхо. Корабът е следвал маршрута си стриктно и е било планирано да мине през зоната, където е бил задържан от севернокорейските гранични служби.

Корабът е прихванат на 100 км. от севернокорейското крайбрежие - извън териториалните води на КНДР, съобщиха собствениците на кораба пред медиите. 

РЕАКЦИИТЕ

Министерството на външните работи на Руската Федерация обяви, че се търси дипломатическо решение на ситуацията, а представител на ведомството се е срещнал с екипажа. Руското посолство в Пхенян изрази загриженост, че моряците има опасност да изчерпят запасите си от вода и провизии. Бе посочено, че всичко членове на екипажа са здрави.

Външното министерство на КНДР обаче контрира, че корабът е бил задържан за нарушаване на правилата за влизане и престой в териториалните води на страната.

АНАЛИЗ НА ПОСЛАНИЯТА

Международните анализатори са категорични, че Северна Корея често използва такъв тип подход, за да притисне страни и да окаже натиск, целящ отпускането на допълнителни квоти хуманитарна помощ. Така например през 90-ти години, след разпада на Съветския съюз, Северна Корея започна да изпитва остри икономически трудности и преживяваше масов глад. Един от начините за решаване на проблема бе "ядреното изнудване". КНДР разработваше ядрени оръжия, многократно се съгласяваше да  замрази програмата си, след което да съкрати една или друга част от нея. В замяна на това тя получаваше хуманитарна помощ, а на по-късен етап процесът на възобновяване и ескалация на въоръжаването продължаваше спираловидно.

През сегашната 2019 година се отичат, че Русия е рекордьор по обемите на хуманитарна помощ за Северна Корея. Повече от половината от всички помощи за КНДР в рамките на ООН до момента са от Руската Федерация. По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните доставки Москва е изразходвала близо четири милиона долара.
 
Освен това, през март Руския предостави около 2 000 тона зърно на Северна Корея, след като бе получена молба за това. Мотивът бе, че зърното ще се използва за производство на бисквити и хранителни смеси за деца и бременни жени.

Според ООН 40% от жителите на КНДР през настоящата година са изправени пред проблема с липса на храна.
 
<Нюз БГ Репортер, Иван Върбанов>
Сподели

Коментари

Изпрати