Platform for Independent Journalism

ИЗЛОЖБА ВЪВ ВЪНШНО ЗА 120-ГОДИШНИНАТА ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ БЪЛГАРИЯ - САЩ

29 Юни 2023г.
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР, СОФИЯ, 29.06.2023 г. / С изложба в Министерство на външните работи бе отбелязана 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и САЩ. Експозицията, открита от вицепремиера и министър на външните работи г-жа Мария Габриел, е част от целогодишната програма от тържествени събития и културни прояви, посветени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Двуезичната документална изложба представя теми, сред които първите акредитирани дипломатически и консулски представители, сключени споразумения и осъществени посещения на високо и най-високо равнище, двустранна търговия и инвестиции, културно взаимодействие, партньорство в образованието и науката, контакти между хората и др.

“Непреходни остават връзките между България и САЩ, които се основават на взаимно уважение, доверие и приятелство между хората, и които ние всички продължаваме да укрепваме и надграждаме”, заяви министър Габриел. Подчерта, че наше призвание е да пишем историята на приятелството между двете държави от Стария и Новия свят, решени заедно да изградят общо бъдеще на сигурност и стабилност, от двете страни на широкия Атлантик.

,,Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, надежди и мечти. Това наследство е наша отговорност, което трябва да запазим и предадем на следващите поколения‘‘, изтъкна още вицепремиерът.

Приветствие отправи и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, който също даде висока оценка на двустранните отношения. Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и чуждестранни дипломати и държавници.

Министърът на културата – Кръстю Кръстев, е представил пред г-жа Мария Габриел идеи в областта на културата и образованието по изкуства. Министърът е изразил благодарността на екипа на Министерството на културата за ползотворния диалог и е изразил задоволството си от общите набелязани цели.
Сподели

Коментари

Изпрати