Избрани текстове от „Écrits“ на Жак Лакан за първи път на български език, премиера на 19 април в Casa Libri

13 Април 2023г.
Избрани текстове от „Écrits“ на Жак Лакан за първи път на български език, премиера на 19 април в Casa Libri
Нюз БГ Репортер - София, 11 април / Днес излиза първия превод на български език на избрани текстове от Écrits на Жак Лакан. Преводът от френски е дело на Ангелина Даскалова, Красимир Кавалджиев, Теодора Павлова, Дарин Тенев. Направен е по френското издание от 1966 година,
съставител е Дарин Тенев, редактор -Теодора Павлова-Кюлар.
Премиерата на сборника ще се състои на 19 април от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза Либри) на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата. Специални гости на събитието ще бъдат преводачите на изданието.
Необходимо е да сте прочели този сборник, и то в неговата цялост, за да усетите, че в него се води един и същ дебат, който, дори и да изглежда остарял, се признава за дебата на Просвещението. Тъй като има една област, в която самата зора закъснява: онази, която минава през предразсъдъка, от който психопатологията не се отървава, и стига до измамната очевидност, с която Азът се титулува, като парадира със своето съществуване. Мракът минава там за обект и процъфтява от мракобесието, в което намира своите ценности. Не е изненадваща тогава съпротивата към Фройдовото откритие – термин, който тук се разширява с една амфибология: откритието на Фройд от Жак Лакан.
Читателят ще научи какво се разкрива в него: несъзнаваното се подчинява на чиста логика, с други думи на означаващото. Епистемологията винаги ще го пропуска, ако не започне с една реформа, която е субверсия на субекта. Появата му не може да се случи освен реално и на самото място, което психоаналитиците заемат в този момент. Тъкмо за да запише тази субверсия, извлечена от най-всекидневния им опит, Жак Лакан работи за тях в продължение на петнайсет години. Въпросът е твърде важен за всички, за да не вдигне шум. И тъкмо за да не бъде отклонен от културната търговия, Жак Лакан в тези текстове призовава за внимание.
Настоящото издание обхваща следните текстове:
Семинарът за „Откраднатото писмо“
Стадият на огледалото като формиращ функцията на Аза такава, каквато ни се разкрива в психоаналитичния опит
Агресивността в психоанализата
Функция и поле на речта и на езика в психоанализата
Фройдовото нещо, или смисъл на връщането към Фройд в психоанализата
Инстанцията на буквата в несъзнаваното, или разумът след Фройд
За един предварителен въпрос на всяко възможно лечение на психозата
Насоката на лечението и принципите на неговата власт
Значението на фалоса (Die Bedeutung des Phallus)
Субверсия на субекта и диалектика на желанието във Фройдовото несъзнавано
Бележка върху доклада на Даниел Лагаш. „Психоанализа и структура на личността“
Жак Лакан (1901-1981) е сред най-влиятелните мислители на ХХ в. Френски психиатър и психоаналитик, той е един от учредителите на Френското психоаналитично общество, а по-късно и основател на Фройдистката школа в Париж. Критик на модната по това време психология на Аза, настоява за връщане към Фройд и преосмисляне на ролята на езика при конституирането на субекта на несъзнаваното. Работата на Лакан, свързвана със структурализма и постструктурализма, повлиява не само психоанализата, но и цялото поле на хуманитаристиката. / НЮЗ БГ РЕПОРТЕР
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.