Ивелина Димитрова - член на СЕМ от президентската квота, подаде оставка! | Нюз БГ Репортер

28 Юни 2021г.
Ивелина Димитрова - член на СЕМ от президентската квота, подаде оставка! | Нюз БГ Репортер | The News BG Reporter ®
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР / София, 28 юни 2021 г. 

Членът на Съвета за електронни медии от квотата на президента Румен Радев - Ивелина Димитрова, подаде оставка.

Поводът за оставката на съветничката е казусът Минеков - Кошлуков. Ивелина Димитрова обяснява, че е очаквала Съветът за електронни медии да направи мониторинг във връзка със създалото се напрежение между БНТ и министъра на културата Велислав Минеков. Вместо това, по думите й, е получила обвинения в политически пристрастия на две поредни заседания на СЕМ.  “От самото начало искам да заявя, че не съм взимала страна по горещите казуси, които фокусираха общественото внимание и недоволство и към обществената медия, и към СЕМ. Страна не съм взимала. Просто моята гледна точка беше по-различна”, заяви в ефира на Радио София Ивелина Димитрова.

Членът на СЕМ е предложила наблюдение за спазване принципа за плурализъм на гледните точки, както и всички останали изисквания, защото, както само казва: "казусът на министъра на културата и ръководството на БНТ се развива във времето, задълбочава се, напрежението е нараснало, като се стига и до лични нападки".

“Аз смятам, че СЕМ можеше да овладее това напрежение. Не казвам, че казусът беше сложен, а деликатен”, казва тя. По думите ѝ е можело да бъде направен комплексен анализ, с оценка от мониторинга на СЕМ, но първото писмо е излязло във варианта, в който е.

“Наистина ще си призная, че наистина смятах, че първото нещо, в което ще бъда обвинена, е в политическо пристрастие, защото съм номинация на президента и реших, че след като съм дала това становище, първо ще мине този отговор към министъра на културата, след това независимият мониторинг ще се самосезира и ще започне да следи развиващия се казус”, допълва тя.

“През последните дни добрият тон в СЕМ се изгуби, конструктивният диалог също. Влошената атмосфера, личните нападки вместо дебат по важните въпроси за медиите към настоящия момент, упреците в политически пристрастия при опит да се изрази мнение по актуални казуси, не са онази атмосфера, която може да роди отговори на въпросите, които обществото очаква”, посочва в мотивите си за напускане на СЕМ Ивелина Димитрова.

"Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки – за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има."

РЕАКЦИЯ И ОЦЕНКА ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ

Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото. Това се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава във връзка с постъпили въпроси от медии по повод депозираната оставка на Ивелина Димитрова като член на СЕМ.

В позицията се посочва, че президентът Румен Радев високо цени професионализма на Ивелина Димитрова като член на СЕМ от неговата квота. Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България, пише още в съобщението.

КОЯ Е ИВЕЛИНА ДИМИТРОВА?

Ивелина Димитрова е магистър по право и магистър по социални дейности, политики и здравноосигурителни системи на Великотърновския университет “Св.св. “Кирил и Методий”.

Има повече от 20 години професионален опит в електронна медиа и в сферата на гражданското общество.  Автор е на концепциите и продуцент на успешните ежедневни блокови формати, които съответстват на обществената функция на БНТ “Денят отблизо”, социалния документално-публицистичен формат “Малки истории”, уникалното за българския медиен ефир здравно риалити “Зелената линейка”, на което е била и водещ. 

Започва журналистическата си кариера  в БНТ през 1996 г., репортер, сценарист на предавания, автор на документални филми и  телевизионни предавания със социална и обществена тематика, редактор, водещ.

През 2003 г. е назначена като продуцент в продуцентско направление “Общество” на БНТ, след като авторската й концепция за социално предаване, посветено на хората в неравностойно положение е одобрена след редовна конкурсна сесия на медията. Реализира социалнозначими обществени кампании, посветени на донорството и трансплантациите, равнопоставеността, проекти в областта на защитата правата на българските граждани.

Носител е на званието „Достоен българин” в категория медии за провеждане на кампанията на БНТ и Столична община „Училище без бариери” през 2007 г. и отново през 2014 г. за реализирането на обществения формат “Зелената линейка”. Дългогодишен член на Съюза на българските журналисти и експерт в сферата на гражданското общество у нас, неправителствения сектор, медийното законодателство. 

Участвала е в първите работни групи към СЕМ по разработване на предложение за критерии за оценка на медийно съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.  Преминала е специализирано обучение в Брюксел, към Европейската комисия за журналисти: „Дискриминационни практики в медиите и тяхното преодоляване”, „Двойна дискриминация над жени”, с партньорството на СИБ. <редактор: ИВан Върбанов>
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.