ИВАН ГЕШЕВ: "ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ СМЕТКАТА - КОЛКО АКТИВИ СА ПРОДАДЕНИ СРЕЩУ КАКВИ ПАРИ!"

20 Февруари 2020г.
Нюз БГ Репортер
Благоевград, 20-02-2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в Благоевград за среща със заместник-кмета на града. Проведени са разговори по съдействие на местната власт и Прокуратурата за превантиране на битовата престъпност. "Всички кметове знаят местните бандити, които създават проблеми и заедно трябва да решаваме проблемите, за да гарантиране на гражданите справедливост, сигурност и спокойствие", каза Гешев.

"Сериозни проблеми с битовата престъпност в Благоевград и в региона няма, на фона на нивата в други населени места в страната", подчерта Гешев. "Това не означава, че тук не трябва да се работи и нещата да бъдат подобрявани, което е наша задача, заедно с МВР и местната власт."

КАЗУСЪТ "АНДОН МИТАЛОВ" 

"Аз отговарям за Прокуратурата, въпросите за съда - към Лозан Панов, който е шеф. Няма да коментирам други структури. Ние сме се насочили към нашите проблеми и държим да изграждаме мостове към другите институции. Не зависи всичко само от Прокуратурата. Единственият начин да върнем справедливостта и да покажем, че няма недосегаеми лица е точно този подход", коментира Иван Гешев.

ЗА ПРЕГЛЕД И РЕВИЗИЯТА НА ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ СДЕЛКИ

"Ще бъда внимателен и принципен към всички случаи, които бъдат установени в резултат на проверка, при които има данни за извършени престъпления", заяви Главният прокурор. "За нас е важно не толкова да обявим целия обем от информация на гражданите, което е важно, а всеки един случаи да се гледа отделно - дали има състави на престъпление, дали е изтекла давност, има ли данни, имало ли е производства, дали са приключили преписките, дали се е произнесъл съда по казусите", обясни Гешев.

ПОЛИТИЦИТЕ ДА НАПРАВЯТ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, АКО СЕ НАЛОЖИ

Обвинител №1 определи приватизацията като "бандитска". Иван Гешев подчерта:"Тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това са думите на българските граждани. Ние сме длъжни да има справедливост, да има наказателна отговорност за хора, извършили престъпления. Политиците трябва да си свършат работата. Да се направят, ако трябва, промени в Конституцията, за да има справедливост."

ПО КАКЪВ РЕД ЩЕ ВЪРВИ ПРОВЕРКАТА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА?

Проверката започва с най-големите приватизирани активи. Ще стартира от най-големите сделки и поетапно ще се върви към следващите. След проверка на ДАНС, Сметна палата, министерствата на икономиката и финансите, обобщената информация ще бъде подавана към Прокуратурата. От там ще направят анализ дали има основание за търсене на наказателна отговорност. Данните ще бъдат обявявани публично, за да се знае какво е констатирано. "Трябва обществото да знае каква е сметката: колко активи са продадени и колко пари са влезли", уточни Гешев и продължи: "Разбирам, че има напрежение в хората, които са осъществявали приватизационния процес, виждам какво се развива в медиите , но сега е важно да си свършим работата."

ЗА АКЦИЯТА В ОФИСИТЕ НА БОЖКОВ И НАМЕРЕНИЯ ДОКУМЕНТ В СЕЙФ

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1989 г. Това е бланка за криминална регистрация. Това показва, че едно лице, регистрирано за криминални прояви преди 1989 г. си е прибрало оригинален документ в касата като артефакт. Било е наказателно преследвано и след това е решило, че е по-силно от държавата и си е прибрало документа в личната каса като трофей.", обясни Иван Гешев.

На най-често задавания въпрос към Гешев: "Защо сега?", той отговори: "Сега, защото съм Главен прокурор и има политическа воля!"

Главният прокурор посочи, че нещата, които са изкупени незаконно от иманяри се складират в насипно състояние по офиси. "Ценностите, придобити незаконно от българската земя, си ги защитават чрез медии и пропагандна кампания. Ясно е, че ако бяха регистрирани и законно придобити, то те нямаше да се съхраняват по този начин. Това е откраднато от българската земя", коментира обвинител № 1.

Иван Гешев обясни, че документите за екстрадирането на Божков са в Обединените арабски емирства. "Сега топката по екстрадирането на Божков е в тяхното поле, заключи Главният прокурор.

<редактор: Иван Върбанов> 
Сподели

Коментари

Изпрати