ИВАН ВЪРБАНОВ: "ПОЛИТИЧЕСКАТА КАКАФОНИЯ ПРОДЪЛЖАВА, ЧАКАМЕ КАК ЩЕ БЪДЕ СФОРМИРАН КАБИНЕТ!"

20 Април 2021г.
ИВАН ВЪРБАНОВ: "ПОЛИТИЧЕСКАТА КАКАФОНИЯ ПРОДЪЛЖАВА, ЧАКАМЕ КАК ЩЕ БЪДЕ СФОРМИРАН КАБИНЕТ!"
Иван Върбанов
София, 20.04.2021 г.

Премиерът, който е в оставка, защото парламентът го освободи, заедно с министрите, вече е и в болнични.
Добре! Отиде в болница на операция.
Но, защо се снима публично по гащи?
Къде сте виждали в света министър-председател да се снима по долни гащи и да има публични прояви. Защото снимките и видеото, които надлежно снима и излъчва ПР-ката са публична комуникация.
Преназначени са за публично ползване и разпространение.
Ама никой ли няма около Негова Светлост да му каже, че така не може, че така не бива и не е редно.
Че е нелицеприятно, че излага не само себе си, а и държавата, поданиците и всички.
Когато е само в частно качество, след време, да се снима и да прави каквото си поиска.
Но, сега ...
Гледат чужди журналисти и медии, посланици, кой ли не?
Резилът на Бай Ганьо от 21-ви век.
Пълен погром за нас, отново!
Като си в болница, не си длъжен да правиш изявления, да се снимаш наляво и надясно с болни и персонал, да се показваш и да продължаваш да се презентираш.
Нали си се оттеглил от всички постове, за да не дразниш и да не пречиш.
Или си облечи подхоящи дрехи и се покажи за кратко, дай изявление и се прибери.
Нямаш ли протокол, няма ли ПР-и, няма ли подготвени хора около теб или те не смеят да гъкнат ..., като ли да дават съвет.
Или да се разпространи изявление за състоянието на премиера от говорител и толкоз.
Че на всичкото отгоре след 21 часа вчера - 19-ти април, по имейлите си медиите получиха и съобщение, че Кралят-слънце е провел разговор с турския президент, нищо, че беше в операция.
Без думи! Без думи!
Кой кара премиерът в оставка, който е и в болнични, да представя съставът на новия кабинет на ГЕРБ/СДС, след като има нарочен за нов премиер - Даниел Митов.
Защо той не си представи кабинета, а трябваше да се нарушава болничната идилия на Негова Светлост?
Митов обявява, че ще търси подкрепа в политически партии и субекти, които вече ясно се изказаха - и то ден по-рано по време на консултациите при държавния глава, че няма да дадат подкрепата си за кабинет на ГЕРБ.
Номинациите на Любен Дилов за министър на туризма и на Калин Вельов - за министър на културата, предизвикаха лавина от коментари, отзиви и позиции. 
Все пак никой не разбра това шега ли е, дали всичко е на сериозно, или така и така се предполага, че кабинет на ГЕРБ няма да мине, та да има дженг.
Въпросът е и защо въпросните персони са приели и не са отказали?
Което означава, че те са много "ЗА" и са готови да се справят и с това предизвикателство.
Представяте ли си Калин Вельов в качеството му на работодател на директорите на театри, на Операта, на Филхармонията, да решава, да взима решения, да разпределя бюджети и куп още други сериозни и отговорни задължения, за които се съмняваме дали има необходимата експертиза като музикант - перкусионист, без административен опит. Или поне на мен не ми е известен негов такъв.
А Дилов в туризма, е по-силно от виц.
Той е специалист в своята област, водолаз, ерудит, но за туризма.
Хората от бранша възкликнаха: Това е някаква подигравка с бранша. То след Николина, нищо не може да ни учуди. Онемяхме. В шок сме!
Работата, според мен е, България търси талант!
Дилов поне да беше номинация за културата - по лесно щеше да мине.
Но, Вельов е по-силната кандидатура, явно!
Някой изрази подозрението, че това е подсказано от Вежди.
Знае ли човек ...
Явно в България няма по-изявени и компетентни експерти.
Или цялото шоу е някакъв майтап.
След дни ще се види.

Президентът проведе своите консултации с партиите, както повелява чл. 99 на Конституцията.
По принцип институцията трябва да е надпартийна, равноотдалечена и безпристрастна.
Естествено, в личен план, всеки има своите симпатии, но държавния глава не би трябвало да ги показва публично.
Все пак Президента не може да скрие своите предпочитания по време на срещите си с партиите от 45-ото Народно събрание. Във встъпителните си думи и уводи преди всяка двустранка, той си позволяваше коментари и изразяване на очаквания, които можеше да не прави, доколкото не е модератор или водещ на предаване.
Към един бе ласкав, при други - пренебрежим, при трети направо насърчаващ.
По отношение на протокола наблюдавам, че все по-честа практика става, всички, които идват на среща да седят прави и да чакат поне 3-4 минути. При работещи камери, микрофони, медии, журналисти. Да, не е редно Президентът да чака, но да караш гостите ти да седят прави и да те чакат 4 минути, мисля, че това е доста време в тези обстоятелства и такава ситуация. Минута- две, за респект е ОК.
После вратата се отваря и вместо служител от протокола да е на нея, се вижда как вицепрезидентката се бори с тежката врата, влиза първа, не се здрависва с гостите и се отправя към стола си на масата. Недопустимо! Човек от протокола трябва да отваря вратата, да въведе президентът и вицепрезидентът, дамата да се здрависа също с гостите за срещата. Вицепрезидентът не е част от администрацията или служителите на Президента, а е конституирана фигура, със свой статут, място и авторитет.

Какво казаха партиите при президента?
ГЕРБ обясни, че има готовност, че знае, че няма да мине нейн кабинет доколкото са видели разпределението на силите при гласуването на Председател на НС, и призоваха за баланс в отношенията.
Думата баланс прозвуча и при другите формации.
Бихме могли това да го разчетем като призив за пропорционалност, подобна на разпределението на силите в Парламента, и при съставяне на програмно/експертно правителство. Тоест броят на министрите да е в същата пропорция и съотношение за политическите сили, както е в парламента. Съобразно процентите от гласовете за всяка партия.
"Има такъв народ" благодариха на президента, че спазва Конституцията и законите. Казаха и че те ще го правят и подчертаха, че ще обсъдят конструктивно какво мислят при създалата се ситуация. Явно в ситуация, при която взимат трети мандат. Бяха лаконични и срещата бе няколко минути.
Дали това издава неяснота и обърканост, дали означава незнание или напротив - че всичко е под контрол и върви по план - ще видим. 
Възможно е ИТН да приеме мандат и да състави кабинет, а може и да го върне.
БСП са категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и че точно този модел на управление трябва да бъде приключен. Така каза Корнелия. Изясни, че ще подкрепи кабинет на вторите, с условия и че чака да ги потърсят за консултации. Ако им дадат трети мандат, ще се събират да решават какво да правят. Много държат на ревизията, ще предоставят документи от всички си проверки през годините.
ДПС натъртиха, че са постигнали отлични резултати - увеличили са гласовете и мандатите за себе си.
Няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и БСП, а кабинет на новите партии. Настояват за ускорено икономическо развитие на България и активно присъствие в евро-атлантическите структури.
Демократична България заяви, че иска да приключи 10-годишното управление на Борисов. Не считат, че като пета сила са сред претендентите за управление. Биха подкрепили ИТН. Подчертаха, че мнозинството на новите партии за кабинет може да индикира разнобой при решенията след това в парлалмента какво и как да се прави. И заявиха ясно: ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на съживяването на българската република. Ако се стигне до нов вот то набелязаха, че трябват промени в Изборния кодекс. Ще продължават да събират подписи за нова Конституция. Но, акцентът като че беше върху/за нови избори.
"Изправи се! Мутри вън!" заявиха, че очакват да бъде създадено стабилно българско правителство. Няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и Борисов. Ще настояват за промяна, а не за възпроизвеждане на статуквото. Ще подкрепят правителство на партиите на протеста. Акцентират върху ревизия на Борисов и кабинета му.  
"Третият мандат би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на промяната за реализиране на принципа "Съединението прави силата" през солидарността на политическите сили на промяната. Ваша е отговорността дали ще връчите мандат на партия на промяната за формиране на кабинет на промяната", заяви Мая Манолова, като последните й думи бяха призив към президента Радев.

И така,
ако можем да обобщим:
Президентът ще следва Конституцията и закона.
Дава мандат на ГЕРБ. По всяка вероятност техен кабинет не минава.
После на Има такъв народ. Те мислят. Или съставят кабинет с подкрепата на партиите на протеста + ДПС и евентуално БСП /въпреки, че партията на Трифонов не желае подкрепа от партиите на статуквото/. Или варинат 2- връщат мандата на президента.
Ако Радев следва класацията от вота, би трябвало да даде мандат на БСП.
Такъв кабинет решително няма да има подкрепа.
Но, може да даде мандат и на друга политическа сила по негова преценка, и това може да е последната парламентарна група.
А може и да бъде предложен служебен експертен кабинет.
Отдавна неофициално се върти името на Манолова като евентуален служебен премиер.
Защо не?
Но със същия успех може да бъде и друга жена- политик: Ренета Инджова например, въпреки че нейната номинация към момента изглежда малко вероятна.

Ще видим какво ще се случи на политическата сцена.
Остава водеща все пак артикулираната дума БАЛАНС от всички политически сили. 
Дали се има предвид пропорционално представителство в кабинет на всички политически сили, съобразно завоюваните проценти на изборите, огледално на представителството в НС - ще разберем.
Но, засега изглежда непостижимо правителство на една политическа сила, с подкрепа на съюзници.
Поради липса на готовност, липса на експертиза, или явно отсъствие на подкрепа от други политически субекти и партии в новия парламент. 

Съединението прави силата - явно ще е работещата формула.
Да видим обаче от кого ще бъде приложена/експлоатирана и как ще сработи.

До следващите избори!
Това е категорично ясно!

Сподели

Коментари

Изпрати