ИВАН ВЪРБАНОВ: КАСИЕРКИТЕ В БАНКОВИТЕ КЛОНОВЕ НЕ СА ОХРАНИТЕЛИ !

19 Юни 2021г.
ИВАН ВЪРБАНОВ: КАСИЕРКИТЕ В БАНКОВИТЕ КЛОНОВЕ НЕ СА ОХРАНИТЕЛИ ! | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов
София, 19 юни 2021 г.

Пиша този текст, защото вчера в новините видях ДВА опита за банкови обири в един и същи ден. 
Един в Дупница, и един във Варна.

Направи ли Ви впечатление, че и в двата случая КАСИЕРКИТЕ играят ролята на ОХРАНИТЕЛИ?
В единият случай  - касиерката алармира мобилен екип на охранителната фирма.
В другият - пак касиерката натиска паник бутона, за да извика подкрепление по повод на пиян мъж, нахлул в банковия клон.

И така стигаме до въпроса:
ЗАЩО В БАНКОВИТЕ КЛОНОВЕ И ВЪПРОСНИТЕ ОФИСИ НЕ Е ИМАЛО ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА?

Спомням си, че в началото на годината трябваше да посетя клон на една от двете въпросни банки, за да закрия сметката на починалия ми баща /мир на душата му!/. Имаше автомат за изтегляне на номера, по реда на които служителите извикваха чакащите, за да ги обслужат. Внезапно възникна спор между млад и агресивен младеж, който явно искаше да пререди всички, за да влезе, като се караше с възрастен мъж, дошъл да изтегли пенсията си. След минути дойде касиерка, която ги разтърва и въведе ред?! На въпроса ми: - Ама защо Вие идвате, къде е охраната? - жената ми отвърна - Прав сте! Нямаме! По повод на пандемията някой е решил, че нямаме нужда и я премахнаха. Имам само бутон, за да викам полицията, ако се наложи. Но, се справих! Сами разбирате какво беше недоумението и изненадата ми от видяното и коментара.

И друг случай, пак в близък ден на гореописаната случка през януари т.г. Влязох в клон на моята банка, за да си внеса пари по сметка. В салона заварих клиент, който дълго и напоително разпитваше за какво ли не. Отвън чакаше едър и изнервен мъж, който по едно време влетя в банковия салон и почти с бюрото щеше да изкара подробният клиент. Тогава отново се огледах с очи, за да потърся визуален контакт с физическата охрана и да видя как ще реагира в тази конфликтна ситуация, която можеше да ескалира всеки момент. Отново нямаше физическа охрана или поне не се виждаше, както преди обичайно имаше.


Давам пример с тези два случая в банкови клонове в две различни банки, от януари -  силно се надявам, че са частни случаи, за да подчертая, че КАСИЕРКИТЕ не бива да бъдат третирани и не са ОХРАНИТЕЛИ. Не може да се изисква от тях това или да им се вменяват такива функции.
И още: че не бива да се икономисва от перо ОХРАНА и СИГУРНОСТ.
Това не е в интерес на никого - нито на банките, нито на клиентите.
По-скоро липсата на физическа охрана е предпоставка за случки, като горните от вчера.

... Или пък липсата на охрана не е случайна ...?
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.