online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР: НАВЛИЗАМЕ В ДОСТА СЕРИОЗНА ФАЗА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КОВИД 19

22 Октомври 2020г.
„Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в МЗ.

Министърът ще настоява кметовете на общините, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да проведат срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ, за да се намерят варианти те да бъдат назначавани в болниците в помощ на колегите си, като съответно за това ще получават възнаграждение.

„Ще направим конферентна връзка с ректорите и деканите на медицинските университети и факултети в страната, за да обсъдим възможността студентите в шести курс да помагат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава за стаж. Ще проведем разговори и с медицинските колежи, където се обучават специалистите по здравни грижи, за да търсим решения и за недостига на тези кадри“, допълни проф. Ангелов.

Общо 33335 са случаите на новия коронавирус, доказани в България. 14689 от тях са активни, а 17598 са излекуваните лица. С най-голям брой хоспитализирани с коронавирусна инфекция пациенти са следните пет области: София-град – 425, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас – 97 и Шумен – 82.

От началото на пандемията броят на медицинските служители с доказан COVID-19 е 1727 – 626 лекари, 579 медицински сестри, 240 санитари, 36 фелдшери и 246 друг персонал. Активни към 21 октомври са 590, от които 513 са на домашно лечение, 74 са хоспитализирани, а 3-ма са настанени в интензивни структури.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката „Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство“ България се нарежда на 21-во място от 31 страни по заболеваемост, или 136,53 на 100 хил. души население, и на 9-то място по смъртност с 2,24 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място по заболяемост и по смъртност, информира главният държавен здравен инспектор. Шест са областите, които попадат в червената зона, т.е. премината е заболяемостта от над 120 на 100 хил. души: Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. „За изтеклите 14 дни остана само една област, която е в зелената зона – Видин, със заболяемост под 20 на 100 хил. души.

„Да гориш маски е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение. Всеки има право на протест. Всеки може да изразява гражданската си позиция и това е принцип на демокрацията. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закона, може да подадат искане за нейната отмяна и съдът ще се произнесе“, посочи министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg