Platform for Independent Journalism

ЗАХАРОВА ПРОГОНИ БНР ОТ МОСКВА

12 Ноември 2023г.
Иван Върбанов

   Прогониха БНР от Москва, като част от хибридната война, която води Русия, мотивът бе уж "огледални" мерки. Но действията, оправдани като "реципрочни", не са съпоставими по никакъв начин.
   Мария Захарова - говорителката на руското външно министерство, отправи своето послание към българските власти. Направи го в профила си в Телеграм. Написа: ако кореспондента на "Росийская газета" бъде акредитиран в Москва, то ще отговорим с огледални мерки и ще акредитираме българския журналист.
   Е да, става дума за кореспондента на БНР в Москва - Ангел Григоров. През 90-ти години на миналия век той живее и учи в Москва, защото родителите му работят там, а от 2008 г. завършилият "Философи" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" младеж, застава пред микрофона в националния радиоефир като новинар в програма "Хоризонт".
   На 7-ми ноември Григоров официално върна акредитацията си на руските власти. Така, от 1-ви ноември на кореспондента на БНР е забранено да извършва журналистическата си дейност в руската столица. Междувременно от БНР излязоха с изявление, в което се казва, че изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация.
   Реципрочни мерки заради изгонения от ДАНС Гацак, представящ се за кореспондент на официоза на Кремъл в София "Росийская газета". С тази разлика, че българският журналист не е извършвал никакви незаконни действия, освен журналистическата си професионална дейност. А Гацак е експулсиран от нашата страна и има забрана за влизане на територията на Европейския съюз, заради шпионска дейност - ДАНС обяви, че руският гражданин е извършвал разузнавателна дейност в България, която е заплашвала националната ни сигурност.
   Гацак отива в Руското посолство в София и доста време не го напуска, преди да се оттегли от България, съгласно заповедта на ДАНС.
Росийская газета е правителствен вестник, в който се публикуват укази, разпореждания, а паралелно с това - и информация. Русия е във война с НАТО, с Европа, с България - хибридна и ефективна. В това число има поредица диверсии, и на наша територия. Гацак е писал за България, като е у нас от 2017 година. Трудно е да бъде намерено фотография на руския т.нар. "журналист". Публикува за България до 28 октомври. Прави внушения, че в България върви пълзящ преврат. Пише за опозицията, за лица, които са срещу Запада, срещу НАТО, които отстояват руските интереси, както публикува и материали за ген. Шивиков. Гацак представя в дописките си Волгин като политолог.
   Месец Гацак пребивава в руското посолство, като заповедта му за екстрадиране е издадена едновременно с тази за изгонването на т.нар. руски духовници. А, за да се криеш в посолството на държавата ти цял месец, значи има за какво ?!
   На този фон, нека кажем, че Ангел Григоров бе единственият български журналист, който остана, за да предава от червената столица, доколкото всички западни медии изтеглиха своите представители от Москва. Няма доказателства или обвинения срещу българина, че е извършвал друга дейност, освен жруналистическата, за която е изпратен - етично, префесионално, коректно., обективно. За 6-те години от престоя му никога не е имало индикации за бележки или възражения от страна на руските власти до момента на предприетите действия сега, което доказва, че става въпрос за политическо решение.
   Така БНР на практика бе изгонено от Москва.
   Хибридната война продължава, като част от цялостния фронт по оста Русия - ЕС, НАТО, България.
   Очакваме Ангел отново в ефира на Българското национално радио. Той е един от младите гласове - новинари, които със сигурност са емблема за обществената медия и ще останат сред златните гласове на Радиото. Познавам го от времето, когато работихме заедно в медията преди години, като изключителен, дисциплиниран, обективен, точен, прецизен новинар, притежаващ звучен и тембрист радиофоничен глас, звученето на който публиката припознава с доверие е висока оценка.
   Здраве - за теб и семейството, и професионално дълголетие!

(Иван Върбанов, София, 12.11.2023 г.)
Сподели

Коментари

Изпрати