Започна строителството на нов участък на метрото: "Подуяне" - "Левски Г"

21 Март 2022г.
Започна строителството на нов участък на метрото: "Подуяне" - "Левски Г" | The News BG Reporter ®
The News BG Reporter

Започна строителството на нов участък от метрото – 3 км през район „Подуяне“ до кв. „Левски Г“. Когато той бъде завършен, след 3 години, още 40 хил. души дневно ще имат достъп до най-бързия и удобен транспорт.

Кметът на София - Йорданка Фандъкова, припомни, че нейният ангажимент към софиянци е строителството на метрото да не спира. По думите й, откакто тя е кмет са изградени около 40 км от общо 50-те км. метромрежа. Задачата на „Метрополитен“ е строителството, а нeйна - финансирането, посочва градоначалничката.

Строителството, по направление на квартал „Левски Г“, е със средства от бюджета на Столична община, за да не се бави изграждането, а Фандъкова изрази надеждата си, че Планът на държавата ще бъде одобрен в най-кратък срок.

Участъкът през „Слатина“ ще бъде финансиран чрез инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка и съфинансиране от държавата, посочва още Йорданка Фандъкова.

Правителството спази ангажимента си и осигури първите 40 млн. лв. в бюджета за тази година. Очакванията са то да гарантира обещаните средства и за следващите 3 години, за да бъде обезпечена цялостната реализация на проекта.

Към момента ще има затруднения в придвижването по бул. „Владимир Вазов“ и в района, но след това “Подуяне” ще е част от метромрежата на София.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.