Задава се мощно изригване в края на октомври, твърдят руски учени

29 Октомври 2021г.
Задава се мощно изригване в края на октомври, твърдят руски учени

The News BG Reporter - 29 октомври 2021 г. / 

Ако през последните 24 часа ви е боляла глава или ви се е активизирала мигрената, то причината е ясна - бяха регистрирани 14 силни слънчеви изригвания.
Едно от тях принадлежи към класа на максимална мощност - X, а генерираното от него плазмено изхвърляне е насочено към Земята.

Това обяви Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската Академия на науките (ФИАН), съобщават световните медии.

Учените очакват на 30-ти октомври сутринта магнитното поле на Земята да бъде в контакт с плазмения поток, отделен от повърхността на Слънцето преди дни. Това ще предизвика мощна магнитна буря, която ще е с продължителност до 2 дни. Всичко, което слънцето изригва се насочва към Земята. Планетата ни има естествен щит, но се допуска проникване на плазмен поток в близост до екватора и полюсите, като към средните ширини тя отслабва. 

Учените считат, че това ще бъде сред най-големите и силни изригвания за последните години. 
Традиционно очакванията са, че явлението освен на предразположените хора с хронични заболявания - мигрени, сърдечно-съдови заболявания, депресии, безсъние и други, ще повлияе негативно и на сателитни и радикомуникационни системи и техника. 

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.