ЗАГУБИХМЕ ИЛИЯНА СЕЛИМСКА ! СБОГОМ ! ТИ СИ СВЕТЛИНА !

19 Февруари 2024г.
ЗАГУБИХМЕ ИЛИЯНА СЕЛИМСКА ! СБОГОМ ! ТИ СИ СВЕТЛИНА ! | The News BG Reporter ®
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

С огромна болка съобщаваме, че след тежко боледуване е починала обичаната оперна певица и музикант - Илияна Селимска !

Сияйна, цялата бе доброта, и верен приятел!
Сбогом! 
Дълбок поклон! 
Ти си СВЕТЛИНА!
Винаги ще те носим в сърцата си!
Винаги !!!

Илияна Селимска се ражда в семейството на именития български баритон Асен Селимски и пианистката Белина Селимска. Дипломира се в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по арфа на проф. Малина Христова и оперно пеене в класа на доц. Лиляна Жабленска.

Учи в майсторския клас по арфа на проф. Клаудия Антонели и по оперно пеене в класовете на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова.  

След спечелен конкурс за арфист-солист става част от състава на симфоничния оркестър на Българското национално радио. Музикалната й дейност е свързана с многобройни изяви като солист и камерен изпълнител с водещи наши музиканти и състави, сред които Софийски солисти, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на БНР, Нов симфоничен оркестър и др.

Свири на Европейския арфов симпозиум в Амстердам. Реализира многобройни турнета в Европа (Франция, Испания, Германия, Италия, Гърция, Турция), както и в Южна Корея, Бахрейн, Дубай и остров Мартиника.

Работи активно за чуждестранните звукозаписни компании “SIF 309”, “Sud Ovest records” и “Fame’s”, с които записва филмова музика на композитори като Енио Мориконе, Ханс Цимер, Патрик Дойл и много други.

Дълги години е член на оркестъра към майсторските класове по дирижиране в академия „Киджана“ в Сиена, Италия, под ръководството на диригентите Джанлуиджи Джелмети и Юрий Аронович. Редовно участва и в оперните продукции и концерти на международния фестивал “Opera open” на сцената на Античния театър в Пловдив с имена като Хосе Кура и Александрина Пендачанска.

През 2019 г. участва в концерт по повод  40-годишнината от създаването на Съюза на жените от Съвета на Европа с произведения на френските композитори Жермен Тайфер и Енриет Рение. За първи път в България изпълнява „Северен триптих“ на Олег Галахов. Впоследствие записва тези произведения за фонда на Българското национално радио.

Многократно участва в международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Аполония“, „Mузикален фестивал Толедо“ и др.

Илияна Селимска е имала съвместни музикални изяви като певица и арфистка с: Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Соня Йончева, Никола Гюзелев, Андреа Бочели, Сара Брайтман, Юрий Башмет, Сара Чанг, Борис Белкин, Светлин Русев, Людмил Ангелов и много други.

Поклонението ще се състои на 21.02.2024 г. от 12:00 ч. в храм “Св. София”.

Дълбок поклон пред паметта й !
Съболезнования на семейството !

ЗАГУБИХМЕ ИЛИЯНА СЕЛИМСКА ! СБОГОМ ! ТИ СИ СВЕТЛИНА ! | The News BG Reporter ®
Сподели

Коментари

Изпрати