ЖЕГА! БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЕДИННИ В ОТГОВОРА СИ КЪМ ИСКАНЕТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

21 Януари 2022г.
ЖЕГА! БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЕДИННИ В ОТГОВОРА СИ КЪМ ИСКАНЕТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ | The News BG Reporter ®
The News BG Reporter / Иван Върбанов

Жега! Горещ ден за българските политици и държавата ни.
Напрежението възникна, след като в началото на днешния ден се разбра, че Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си в сферата на сигурността. 
Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си.
Позицията на Руската Федерация е мотивирана с факта, че България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., поради което искането на Русия към алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения засяга тези две страни. Тя бе формулирана от външния министър Сергей Лавров по време на негово пресконференция.  
Припомняме, че на 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции в сферата на сигурността, а също така на мерки за гарантиране на сигурността на Русия и държавите членки на Северноатлантическия алианс.
Искането идва на фона на напрежението по оста САЩ - Украйна - Русия. 
Първите дипломати на двете супер сили САЩ и Русия преговаряха в Женева, като очакването бе по пътя на дипломацията да се постигнат решения, гаранции и конструктивни предложения за баланс на военните сили на НАТО и руските военни сили и ясно обособяване на т.нар. сфери и зони на влияние с фокус Украйна.
Същевременно стана ясно, че Долната камара на Руския парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае проруските сепаратистки републики в Украйна.
Москва отрича да планира нахлуване в Украйна и Кремъл настоява да получи гаранции за сигурността на Русия, по-специално Киев да не бъде приеман в НАТО и в бъдеще алиансът да не се разширява.

КАКВИ БЯХА РЕАКЦИИТЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

ГЕРБ-СДС поиска в парламента да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на отбраната, за да обсъдят заедно заплахите срещу националната сигурност на Република България. 

Хубавата новина е, че всички български институции бяха единни в подкрепата си към изразената позиция на правителството, която бе огласена в Народното събрание от страна на премиера Кирил Петков.

Ето какво заяви той от парламентарната трибуна:
"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. И като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.
Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно правни ангажименти."

Президентът Румен Радев също излезе с позиция, която е в унисон с тази на кабинета:
"Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.
Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.
Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било."


Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.