online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ЕНИО МОРИКОНЕ ВЕЧЕ Е ВЪВ ВЕЧНОСТТА

6 Юли 2020г.
ЕНИО МОРИКОНЕ ВЕЧЕ Е ВЪВ ВЕЧНОСТТА
Великият съвременен композитор Енио Мориконе, чиято музика е неповторимо експресивна и емоционална, почина на 91 години.

Италианският композитор, който записа над 500 филма, е напуснал земния си път в Рим след усложнения от падане миналата седмица, при което счупи бедрената си кост.

Роден и израснал в Рим, любимият композитор на милиони хора по света, чийто първи инструмент бе тромпетът, спечели своя „Оскар“ за работата си върху лентата „Омразната осморка“ на Куентин Тарантино (2015), а също така беше номиниран за оригиналните си партитури за „Дните на небето“ на Терънс (1978, на режисьора Роланд Джоф - за "Мисията" (1986), Браян Де Палма - “Недосегаемите" (1987), „Бъгси“ на Бари Левинсън (1991) и „Малена“ на Джузепе Торнаторе (2000).

Известен като „Маестрото“, той също получи почетен Оскар през 2007 г. (връчен му от Клинт Истууд) за огромният си и многостранен изключителен принос към филмовата музика“, а така също получи 11 премии „Давид ди Донатело“, най-високото филмово отличие в Италия.

Серджо Леоне разказва месеци преди да си отиде през 1989 г.:"Музиката му е изключителна. Моите филми на практика биха могли да бъдат неми. Диалогът е сравнително малко и затова музиката подчертава действията и преживяванията на героите. Накарах Енио да пише музиката, преди да снимам, като част от самия сценарий". 


Композиторът обичаше звука на електрическата китара и арфата на евреина. В музиката си инкорпорираше разнообразие от звуци: църковни камбани, камшици, вой на койот, цвърчене на птици, цъкане на часовници, пушки и женски гласове, за да добави онази звукова картина към партитурата, която не би могла да бъде композирана с ноти. 

"Всички видове звуци могат да бъдат полезни за предаване на емоция ... това е музика, съставена от звука на реалността", обичаше да казва Мориконе.

Енио Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в жилищен район на Вечния град. Започва да пише музика на 6-годишна възраст. Музиката му остава във вечността.

Поклон!

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg