ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ

1 Февруари 2021г.
ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ

Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов


Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание в Министерския съвет.

Проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване. 
Идеята е: всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. 

Министър Ангелов: „Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“.

Изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза. 

Според премиерът Борисов най-меките антиковид мерки са в България.

Интересно е какви ще бъдат резултатите след завръщането на учениците в училище. И Какво ще предприемат властите, ако има отново увеличение. 

Борисов: „Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите - за да намалим натиска върху болниците“.

В някои държави в ЕС се налага вечерен час, а у нас се отварят дейностите на няколко вида бизнес. 

Дали затварянето на ресторантите и заведенията бе политическо решение?

"Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Според просветния министър Красимир Вълчев, с оглед на финализирането на първия учебен срок, е взето решение учениците от в 7, 8 и 12 клас да възобновят присъственото си обучение от 4 февруариСледващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици. 

Ясно е за всички, че ситуацията е все още рискова и никой не знае дали отхлабването е правилна мярка, нали?!


По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица.

Към края на миналата седмица властите са изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души, но протестите и недоволството на хората показва оспорване на тези данни, доколкото лицата ясно заявяват пред медиите, че парите не са достигнали до много от тях. 

Според министър Сачева в момента се дообработвали 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата. 

Ето кометарът на Деница Сачева: „Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени“.

Според калкулациите, ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите


Сподели

Коментари

Изпрати