Platform for Independent Journalism

ЕКСКЛУЗИВНО! МОБИЛНИТЕ ОФИСИ ПРЕД ХОТЕЛ "РИЛА" ПРОДЪЛЖАВАТ С ПОСРЕДНИЧЕСКАТА СИ ДЕЙНОСТ!

24 Ноември 2018г.
ЕКСКЛУЗИВНО! МОБИЛНИТЕ ОФИСИ ПРЕД ХОТЕЛ "РИЛА" ПРОДЪЛЖАВАТ С ПОСРЕДНИЧЕСКАТА СИ ДЕЙНОСТ!
ЕКСКЛУЗИВНО! МОБИЛНИТЕ ОФИСИ ПРЕД ХОТЕЛ "РИЛА" ПРОДЪЛЖАВАТ С ПОСРЕДНИЧЕСКАТА СИ ДЕЙНОСТ!


Разследване на Нюз БГ Репортер


Проверка на Нюз БГ Репортер показа, че мобилните офиси и посредническите услуги, за които писахме преди месеци (публикацията ни бе на 1 август - тук ),  продължават своята активна дейност сутрин пред хотел "Рила".

Не може да бъде установено чрез странично наблюдение каква точно е мисията на посредниците, но хипотезите са две: работа в чужбина за българи или по линия на изваждане на документи за българско гражданство.

Сутрешната активност - проявяваща се в чакащи на ята групи хора, които се струпват около два микробуса, е все същата. Явно, дейността не замира.  Разликата от преди месеци вече е в това, че този път т.нар. мобилните офиси - сега бял и червен микробус, са с номера, показващи украинска регистрация?!

Мястото на срещата си е все същото - на ъгъла на улиците "Позитано" и "Калоян", в самия център на София, пред страничния вход на хотел "Рила", точно срещу входа на Семинарията и в непосредствена близост с църквата "Св. Николай Чудотворец".

И преди, и сега ситуацията и процедирането са си все същите. Отговорници, които събират документите от чакащите, които вече се чува, че говорят македонски, сръбски и други братски нам езици. Молителите отново се пренасочват да посетят безистена, който се намира в близост и до който се стига по ул. "Виторио Позитано", а след като свият вляво по "Витошка" (срещу Съдебната палата) кандидатите влизат в затвореното пространство. Там - на маса на уж по кафе, попълват още документи, плащат в офиса на Easy Pay и зачакват  - на място или се връщат на първото място. До час-два посредниците (отговорниците) се връщат и раздават пликове и връщат документите, често с паспортите вътре. 

Задаваме си въпроса: Как така всичко това е възможно да се случва и се разиграва в самия център на столицата, пред очите на камери за видеонаблюдение, на метри от ВСС и офиса на районна администрация на местната власт? 

След публикацията на Нюз БГ Репортер през август няколко колеги от големи национални медии се свързаха с нас, за да получели повече информация?! Надяваме се, че колегите, които са заинтригувани от темата, биха имали волята и потенциала да навлязат в дълбочина - по отношение на предмет на дейност на въпросните посредници и самата схема на действие.

Любопитното вече е появата на микробусите, които са с чужда регистрация украинска?! 

Как ли ще се модифицира ситуацията с времето? Какво точно се извършва, законно ли е всичко това, на какво се дължи този несломим интерес на гражданите към точно тази форма на услуга, а не чрез легалната -  лицензирани фирми, които са на адреси, легитимно, на свето и които да работят законно?

Нюз БГ Репортер ще продължи да търси отговорите на тези въпроси. 

Очаквайте продължение ... !
Сподели

Коментари

Изпрати