online media | онлайн медия

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: БЪЛГАРИЯ ИМА СЕРИОЗНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО

3 Ноември 2020г.
До момента все още, въпреки напредъка в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция. Министърът участва в среща, проведена в Берлин, с министрите на външните работи и по европейските въпроси на Република Северна Македония.

Работим активно и с германското председателство, и с колегите от Република Северна Македония за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка - свързани с гаранции и план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка, и едностранно от страна на Република Северна Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции, посочи тя.

За пореден път сме мобилизирали целия си ресурс, за да намерим необходимите механизми, България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна, коментира вицепремиерът. Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна - ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания, подчерта Захариева. Трудно за целия ЕС ще бъде да имаме отворени въпроси, допълни тя.

Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка, макар да не е много времето, каза още Захариева. Тя посочи, че европейските държави са изправени пред много предизвикателства. Ще бъде най-вече от вреда за Скопие да изпуснат този прозорец, нека да използват тази възможност, коментира тя. Нямаме още съгласие по преговорната рамка, коментира вицепремиерът. Не искаме нищо повече от изпълнението на договора, общата история, за която се разбрахме, допълни тя.
Захариева посочи, че каквото и да постигне съвместната комисия, ако остане скрито, оценката ще е същата.

Надявам се преговорите да се водят с добра воля и без манипулации, заяви външният ни министър. Много манипулации. Имаме желание, колегите от Германия имат желание на помогнат, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания и претенции, които се отразяват в реалността, подчерта тя.

Захариева информира, че в последните няколко седмици след посещението на външния министър на Република Северна Македония има преговорни екипи и се водят интензивни преговори. Посланията към нашите колеги от ЕС и съседите ни не са се променили изобщо от много години България последователно е подкрепяла присъдиняването към ЕС не само на Република Северна Македония, но и на останалите страни от Западните Балкани.

В решението за даване на зелена светлина на преговори на Република Северна Македония с ЕС от март и в поредица декларации ясно е записано, че трябва да се спават добросъседските отношение и договора с България, припомни Захариева. Повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на този договор, и изобщо не говоря само за историческата комисия - имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като коридор 8, случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, даде пример външният ни министър. Тя припомни, че съвместната комисия, която се събра преди около две седмици, не е работила почти година. Важното в работата на тази комисия е не дали са много или малко петте личности, по които е постигнато съгласие, по-големият проблем на България е, че тези личности не са обявени публично към настоящия момент и договореностите не намират отражение в учебниците, в музейните експонати, коментира Захариева.Не можем да си затваряме очите и да се правим,че не виждаме, че имаме проблеми в изпълнението на договора, коментира тя.

Много обвинения чухме, че Бъгария не признава реалността, напротив, ние признаваме реалността, дори с факта, че първи сме признали съществуването на държавата, но непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в реалността, изразяващи се в малцинствени претенции, коментира тя. Никой няма право да определя на един гражданин как се самоопределя и на какъв език говори, но същото важи и за българските граждани. Към този момент имаме пробив, отново благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата, но все още не сме там, че да кажем "да", каза вицепремиерът и отбеляза, че има шанс, но няма много време.
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg