online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ГАРАНТИРА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА "АСТРА ЗЕНЕКА", ПОЛЗИТЕ БИЛИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ЕВЕНТУАЛНИТЕ РИСКОВЕ ОТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ?!

19 Март 2021г.
ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ГАРАНТИРА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА "АСТРА ЗЕНЕКА", ПОЛЗИТЕ БИЛИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ЕВЕНТУАЛНИТЕ РИСКОВЕ ОТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ?!
Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

Европейската агенция по лекарствата заяви, че ваксината на Астра Зенека е сигурна и ефективна. Така бе дадена зелена светлина за нейното използване отново!

В същото време във всички официални изявления на високопоставени представители на институции в ЕС се подчертава винаги, че ползите от използването на ваксините (по принцип) са по-големи от рисковете от страничните ефекти.
Тоест, никой не отрича наличието на странични ефекти! Само те се омаловажават!

Важно уточнение: проверките по случаите на тромбози, настъпили след поставянето на ваксината на Астра Зенека продължават.
Или иначе казано - случаи има, но трябва да ги пренебрегнем, защото ползите били по-големи, казват от Евроагенцията по лекарствата.

"Не можем да установим ясна връзка между ваксините и тромбозите", заяви директор Емер Кук.
Добре, това, че не могат да бъдат установени обаче означава ли, че ги няма?!
И защо в листовките не се посочва ясно и категорично, че все пак възможността от образуване на кръвни съсиреци е възможен ефект след поставянето на ваксината, страничен ?! 

"Засега нямало достатъчно данни за това дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози", заявява председателят на проверяващата комисия към ЕАЛ Сабине Щраус.
Засега! А утре?!
Ами, ако утре все пак такива данни се удостоверят?
Какво правим?

Утвърдителната оценка за Астра Зенека доведе до решението на редица европейски страни да подновят използването на ваксината.
Предстои да видим във времето дали становището на Европейската агенция по лекарствата е миродавно.
Слава Богу засега тези, които искат да се ваксинират имат избор и възможност да го направят с другите алтернативни марки ваксини.

Ето изявлението на Стела Кириакидес - Комисар по здравеопазването и безопасността на храните, направено по време на извънредното заседание на 18-ти март след доклада на Комисията по безопасност на Европейската агенция по лекарствата: 

"Сигурността и доверието във ваксините са от ключово значение за процеса на ваксинация. Приоритет на Комисията винаги е бил безопасността и ефикасността на всяка ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС. Ето защо ние гарантираме, че всички ваксини, преди да бъдат приложени, са преминали през стриктния и независим контрол за безопасност на Европейската агенция по лекарствата. За нас това никога не е било поставяно под съмнение. За всяко разрешение за пускане в продажба на пазара на ЕС се изисква оценка от постоянната система за фармакологична бдителност, за да се гарантира, че всеки възможен проблем, свързан с всяко лекарство/ваксина, колкото и рядък да е той, не остава незабелязан.

Както Европейската агенция по лекарствата ясно заяви по-рано, преимуществата от ваксината в борбата с COVID-19 продължават да надвишават рисковете от странични ефекти. Това е ефективна и безопасна ваксина (Астра Зенека - бел.ред.), която допринася значително за усилията за неутрализиране на въздействието на COVID-19 и сериозните рискове за здравето, причинявани от инфекцията. Ваксинацията е едно от най-силните ни средства за прекратяване на пандемията и всички ние трябва да продължим усилията си, за да гарантираме, че ваксинацията продължава възможно най-бързо, като същевременно гарантираме, че стриктният мониторинг на безопасността ще продължи като част от процеса на ЕС за фармакологична бдителност. "

ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА Е СИГУРНА - ПРОВЕРКИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ !

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg