Д-Р РОБЕРТО СТАБИЛЕ ОТ ЧИНЕЧИТА ПРИСТИГНА В СОФИЯ ЗА СРЕЩА С МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ И КИНОПРОДУЦЕНТИ

2 Февруари 2024г.
425380247_787103263456727_6012925160070357500_n.jpg


Иван Върбанов - София - 2 февруари 2024 г. /

В продължение на визитата на министъра на културата Кръстю Кръстев в Италия преди месеци, когато той бе в Рим за 16-ите Празници на българското кино и бяха установени ползотворни връзки с представители на италианската киноиндустрия, реципрочно в София пристигна шефът на специалните проекти на знаменитата киностудия "Чинечита" - д-р Роберто Стабиле.

Министърът на културата Кръстю Кръстев прие д-р Роберто Стабиле, а в разговорите взеха участие също така заместник - министърът на културата Виктор Стоянов и директорът на Българския културен институт в Рим - г-жа Жана Яковлева.

Естествен фокус на темите на диалога са били дискусии за реализацията на съвместни проекти в сферата на киното и ползотворното партньорство в областта на аудиовизията между България и Италия.

Една от работещите формули за културен туризъм, представени от д-р Роберто Стабиле, е стратегията за представянето на различни градове като филмови дестинации.

chi-siamo-4-1536x1024.webp

Била е анонсирана идеята за създаването на специален фонд „Италия – Балкани“.
Очаква се фондът да даде възможност на страните от региона да продуцират, а след това и да организират разпространението по целия свят на съвместни продукции.
В края на годината, през месец октомври, се очаква в Рим да се съберат министрите на културата на страните, които ще си партнират, за да подпишат споразумение за съвместна работа в този формат. 

Друга тема на разговорите е била възможността България да има ролята на фокусна страна по време на следващите издания на кинофестивала във Венеция - най-старият кинофорум, нареждащ се в топ 3 на най-престижните, заедно с този в Кан и Берлин. 
В отговор на подадената ръка за партниране пък българските кинофестивали ще програмират акцент към по-широкото представяне на образците на италианското кино. 

Д-р Роберто Стабиле проведе интересна дискусия и с български кинопродуценти, като към разговорите се присъединиха директорът на Националния филмов център - Петър Тодоров и директорът на Италианския културен институт в София г-жа Мария Маца. Водеща е била темата за начините на финансиране и разпространение на копродукции между България и Италия. Били са коментирани и инструментите на алтернативно финансиране на филми, успешните практики при филморазпространението, данъчните облекчения при заснемане на продукции и специфики в законодателствата в отделните държави, отнасящи се към киноиндустрията.

От страна на Министерство на културата е била препотвърдена линията на културна политика на държавата ни, че българското правителство ще продължава да осигурява устойчива финансова подкрепа за развитие и разрастване на кинопроизводството у нас. 

425454981_787103266790060_4337462705336255095_n.jpg


Сподели

Коментари

Изпрати