online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ДЪРЖАВНА ОПЕРА - РУСЕ ОЧАКВА ПОНЕ 6 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА РЕМОНТА НА СГРАДАТА

12 Януари 2021г.
Иван Върбанов
12 януари 2021 г.

Държавна опера - Русе очаква поне 6 милиона лева от държавата, за да започне ремонтът на сградата. Това е прогнозната цена, която е била калкулирана от експерти към Община Русе. Сумата е заявена към Министерството на културата, а Комисията по бедствията и авариите се очаква да заседава до месец - два, за да вземе решение как ще се процедира: дари ремонтът ще се провежда на етапи или на цяло. 

"В сградата на Операта не може да се играе, тя е в аварирало положение. Опасно е и за артистите да се качат на сцената!", коментира в интервю за Дарик радио - Русе директорът на операта - Иван Кюркчиев. Към момента продукции могат да се провеждат в Доходното здание и Филхармонията, а репетиции - в блока на Операта.

Проблемът със сградата на Държавна опера - Русе започва още през далечната 1960-та година, разказва Иван Кюркчиев. Проблемите са сериозни, необходимо е укрепване на сградата с пилони от всички страни. Досега такива пилони са монтирани само на едно място. В много части се наблюдава отваряне, пукнатини и цепене. Причината е и в 50-те тона вода, която бяха изляти за гасенето на пожара, разгорял се през лятото. Нужно е час по-скоро да стартира сериозен ремонт и укрепване, е категоричен директорът Иван Кюркчиев. 

ДЪРЖАВНА ОПЕРА-РУСЕ ВЪЗОБНОВЯВА ДЕЙНОСТТА СИ

Още в края на тази седмица Държавна опера - Русе ще зарадва публиката си с представлението на балета "Снежанка и седемте джуджета". Маестро Емил Табаков пристига с пианиста Людмил Ангелов в града за концерт на 23-ти януари, изграден от творби на Чайковски и Менделсон. Втората премиера на "Севилският бръснар" ще се състои в края на месец януари. Подготвя се и ново заглавие: операта от Перголези - "Слугинята - господарка". Тя ще бъде под режисурата Аделаида Якимова. Младата дебютантка - сопраното Мария Анастасова, ще бъде сценограф на постановката и ще е сред солистичния състав редом с младия бас - Георги Бейков, син на утвърдения оперен певец Пламен Бейков. Сред планираните премиери на сцената на Държавна опера - Русе е и "Сватбата на Фигаро", която се очаква да излезе в края на месец февруари, а Пламен Бейков ще бъде режисьор-постановчик.

През лятото една част от състава ще гостува на остров Корсика със "Севилският бръснар", постановка на Орлин Анастасов.

БЕШЕ МНОГО ТЕЖЪК МОМЕНТ! РУСЕНЦИ ОБИЧАТ ОПЕРНИТЕ СПЕКТАКЛИ!

"Всички в Държавна опера - Русе оздравяха!" Това призна директорът Иван Кюркчиев в интервюто си пред Радио Дарик - Русе. "Целият ноември до средата на декември всички звена, с изключение на балета, бяха болни. В хора 80% бяха болни, а един хорист почина. Беше тежко! Солистите, като че ли май, няма солист, който не го е минал. Особено, след премиерата на "Севилският бръснар", а и след "Бал с маски" - всички се разболяха! И организаторите, и главният счетоводител, абсолютно всички бяха болни. Голям стрес! Хората се страхуваха да работят в операта. В оркестъра млади хора се разболяха. Към момента болни вече няма! Всички вече са здрави и искат да работят. Стресът преминава.", обобщи Иван Кюркчиев. 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg