ДЪРЖАВАТА ИЗЗЕ ПРИНУДИТЕЛНО СВОЙ ИМОТ, В КОЙТО СЕ НАМИРА РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК "ТРУД"

6 Декември 2021г.
ДЪРЖАВАТА ИЗЗЕ ПРИНУДИТЕЛНО СВОЙ ИМОТ, В КОЙТО СЕ НАМИРА РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК "ТРУД" | The News BG Reporter ®
Държавата реши да изземе свой имот - публична държавна собственост, където е позиционирана редакцията на в. "Труд".

Информация на сайта на Областната администрация указваше, че Областният управител бе насрочил за 10:00 часа принудително изземване от „Южен кръст 2001“ ЕООД на част от имот – публична държавна собственост, находящ се на адрес: ул. „Лъчезар Станчев“ № 7.

Правото за управление на имота е предоставено на Министерството на културата, като за част от него то е сключило договори за наем с „Южен кръст 2001“ ЕООД за срок от 10 години.

Договорите за наем са прекратени едностранно от Министерството на културата с едномесечно предизвестие, поради нарушение на две от разпоредбите им.

Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на помещенията на друго дружество – „Труд Медиа“ ЕООД.

Писмените доказателства, предоставени от Министерството на културата, обосновават извода, че са налице законоустановените предпоставки за издаване на заповед за изземване на недвижимите имоти – публична държавна собственост.

Културното ведомство обяви, че съществува необходимост от настаняването в помещенията на Националния институт за недвижимо културно наследство, предвид предстоящото увеличаване на щата и разширяване на дейността му, още повече, че сградата първоначално е построена за нуждите на НИНКН.

Припомняме, че по време на първата си пресконференция като министър в началото на юни проф. Велислав Минеков съобщи, че въпреки недостига на сгради на МК, то е дало големи помещения под наем на Блъсков. Той цитира договор, според който помещения в столичния квартал „Изток“ с обща площ от 450 м2 са били дадени на фирмата на Блъсков „Южен кръст“ за срок от 10 години срещу наем от 5.76 лв. на м2, при средна цена от 11 лв. м2 в района.

Ясно е, че спорът е за неизплатени суми за наем на имота от страна на фирмата - наемател. 

Междувременно при влизането на органите на МВР в помещенията за изпълнение на заповедта на министъра на културата от редакцията на "Труд" заявиха, че ще излязат в гражданско неподчинение.

Фактите сочат, че издателската фирма на вестника - “Труд Медиа” ЕООД, няма на практика договор за наем на помещенията. Договорът е сключен с фирмата “Южен кръст 2001” ЕООД - друга фирма, която по думите на Блъсков е на сина му. Министерството твърди, че фирмата дължи близо 150 000 лева за наеми и консумативи.

От своя страна управата на в. "Труд" излага своята теза, че медията нямала задължения към Министерството на културата, всички задължения на фирмите на Петьо П Блъсков и баща му към МК били платени. Всички фактури и документи били внесени в съда, обявиха двамата чрез постове в социалните мрежи. 

Оспорва решението за прекратяване на договора си за наем в съда.

Предстои решението да се обяви до дни.

Междувременно помещенията на вестник "Труд" бяха запечатани.

Петьо П Блъсков обяви: "В момента входа на редакцията е блокиран, заедно с цялото имущество, компютри и сървъри. Вероятно вестник “Труд” утре няма да излезе."

Политици и общественици изказаха своите позиции по казуса с в. "Труд".

От парламентарната група на ПП ГЕРБ - СДС обявиха, че внасят предложение в Народното събрание за изслушване на служебния министър проф. Велислав Минеков в пленарна зала на извънредно заседание.

<The News BG Reporter, www.newsbgreporter.com, www.newsbgreporter.blogspot.com>
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.