ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY

1 Юни 2024г.
ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Иван Върбанов - София, 1 юни 2024 г. / 

Дуо Артихармония стартира нов свой музикален проект - CLASSIC FAMILY. 
Първият концерт от поредицата „Дуо Артихармония & family“ ще се състои на 4 юни 2024 г. в културното пространство на зала „Биад“ в София — ул. Раковски 108.

(Нека акцентираме тук, че не става въпрос за клуб — дискотека БИАД, а за концертната зала на Федерацията на научно — техническите съюзи.)

Но, нека ги представим в началото!
Изумителният музикален дует започва своята дейност през 2018-а година.

Това всъщност не е само солистично партньорство, но и огнен артистичен тандем, който събира на сцената и в живота изключителните виртуози — Татяна Майони и Евгени Ноев Николов.
Татяна е италианка, а Евгени — син на легендарния тенор на Музикалния театър от златното поколение на оперетата — Ной Николов.

ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
И да — Татяна и Евгени, освен брилянтни интерпретатори с шеметна техника, притежаващи изключителен усет за стил и прецизност на звука, освен доказали се майстори от висок ранг и класа в извайването на красивите нюанси от цветовете и тоновете — съставляващи многообразната музикална палитра на клавира и струните, със сигурност са и щастливо благословени млади хора, белязани да бъдат вречени на голямата си бликаща любов един към друг, и на музиката. Път — карма, който двамата следват със страст, отдаденост, плам и изключителна хармония.
ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Класическият музикален концертен формат е новост, но пък кореспондира с тв — шоуто „Io canto family“, който преди дни имаше своята премиера в ефира на RAI 5 в Италия.

Сигурен съм в успеха на музикално — сценичния проект на Татяна Майони и Евгени Николов.

Гарантирано! Защото публиката ще се наслади на изпълненията на професионални музикални артисти с дългогодишен стаж и кариера, интересна програма и удоволствието да бъдат на една сцена с даровитите членове на своята фамилия.

На концерта им на 4-ти юни ще бъде представена 14-годишната Анна София Майони, а участие ще вземе и Даниела Черпокова — виолончело.

Ще прозвучат творби от Крайслер, Глиер, Сарасате, Менделсон, Шостакович, Рахманинов.
ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Евгени Ноев Николов е роден в София през 1972 г. в семейство на музиканти.
Започва да свири на цигулка в детска ранна възраст и завършва НМУ „Л. Пипков“ в класа на проф. Евелина Арабаджиева. Продължава образованието си в НМА „П. Владигеров“ при проф. Петър Христосков, където придобива бакалавърска и магистърска степен. Посещава майсторски класове при известния педагог Ифра Нийман.
Лауреат е на множество национални и международни конкурси. Между 2004 и 2008 година концертира в Европа с Камерен ансамбъл „Кьолн“, с който изнася десетки концерти и като солист.

През годините е бил концертмайстор на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, на “Симфониета “София” и на множество фестивални оркестри, а от 2009 година е част от Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. От 2008 г. води клас по цигулка в НМУ „Любомир Пипков“ — София.

Евгени записва и свири активно като солист и камерен изпълнител, а от 2021 г. се изявява и като виолист на концертният подиум.

От януари 2024 г. е концертамйстор на оркестъра на Софийската национална опера.

ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Татяна Майони е родена в Рим, Италия, в семейство на музиканти.
Като малка преминава бегло през цигулката, преди да се обърне окончателно към пианото, благодарение на дядо си - българският пианист и дългогодишен музикален ръководител на Народния театър ,,Иван Вазов“ — Никола Кантарджиев.

Музикалното й образование продължава в различни периоди в Италия и България. В Израел учи три години с педагожката Пнина Залцман. Дипломира се със специалност „пиано“ с отличие.

Във Флоренция придобива магистърска степен ,,Клавесин’’ в класа на изтъкнатата италианската клавесинистка — Анна Мария Пернафели.

През 2021 г. завършва и друга магистратура в НМА ,,Панчо Владигеров“ в София — ,,Мениджмънт на музикалните индустрии’’.

В момента е докторант към катедра ,,Музика и мултимедийни технологии“ на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски’’.

Татяна има активна концертна дейност като камерен изпълнител в България и в чужбина. От 2019 г. води клас по задължително пиано в Националното музикално училище,,Л. Пипков’’ — София.
ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Анна София Майони е родена в Рим преди 14 години в семейство на музиканти, като тя е четвърто поколение цигулари.
Започва да учи цигулка на осем годишна възраст при известната българска цигуларка Лидия Кантарджиева, която е нейна баба.
Приета е да учи в Националното музикално училище ,,Любомир Пипков“ — гр. София в класа по цигулка на Евгени Николов.
Носителка е на множество първи награди от национални и международни конкурси, между които: ,Звукът на времето“ (Велико Търново), ,,Път към славата“ (София), ,,Музиката на Европа“ (Бургас) и ,,Golden international classical music competition’’. От 2022 г. свири във Филхармония Пионер. В НМУ е концертмайстор на един от оркестрите. От 2023 г. изучава цигулка при Благородна Танева и Зорница Иларионова.
ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Даниела Черпокова — Николаева завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София под ръководството на преподаватели като проф. Стефан Попов и доц. Светослав Манолов. Специализира в Берлин при проф. Йохен Амелн, а по късно — при проф. Миклош Перени. Завършва едногодишна специализация по камерна музика при проф. Димитър Козев. Лауреат е на национални и международни конкурси, участва в редица международни фестивали, сред които: „Пражка пролет”, „Бела Барток” — Сомбатхей, „Storia e Musica nel Campielli” — Венеция.
Активната ѝ концертна дейност като солист, камерен изпълнител и солист на оркестри включва поредица изяви в Германия, Дания, Унгария, Италия, Испания, България.
През 2005 година е удостоена с „Кристална лира” в категория “Камерен изпълнител” за концертния цикъл “Espressivo”, съвместно с пианистката Весела Маринова.
От 1990 година е преподавател по специалностите “Камерна музика” и “Виолончело” в НМУ „Любомир Пипков” София, а в момента е ръководител на ансамблова група в училището.
Нейните възпитаници са носители на множество лауреатски звания и награди, сред които: две “Гранд При” и три “Първи” от Международния конкурс „Концертино Прага”, Първи награди от международните конкурси „Аперто” — Букурещ; „Млади виртуози” — София; „Немска и австрийска музика” — Бургас; „Музиката и земята” — София; „ Карл Давидов” — Латвия и редица други.
Камерните ѝ ансамбли участват от 2006 година в престижния международен камерен фестивал „Musica Mundi” — Белгия.
Нейните ученици участват активно в концертни прояви у нас и в чужбина.
Като педагог в НМУ — София е удостоявана многократно с награди за постижения в педагогиката и музикалното изкуство.
През 2022 г. й е присъдено „ ЗЛАТНО ПЕРО“ — за принос към българската култура, a през май 2024 г. получава специалната наградата „cer d Zazrovic“ от Международния фестивал “GUDACA STRINGFEST” — Сърбия.

НА ДОБЪР ЧАС НА „Дуо Артихармония & family“ —
4 юни, 19 часа, зала БИАД в София!

Билети — в мрежата на Eventim и на касата пред залата в деня на концерта!

* * *
Снимки: Теа Нишков и Александър Нишков, Фейсбук и личен архив
* * *
(Нюз БГ Репортер - Иван Върбанов - София, 1 юни 2024 г. )

ДУО АРТИХАРМОНИЯ С НОВ КОНЦЕРТЕН ФОРМАТ - CLASSIC FAMILY | The News BG Reporter ®
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.