online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ДПС се обяви против нова Конституция и Велико Народно събрание

1 Септември 2020г.

Проектът за нова Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт. Това каза на брифинг председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Той припомни, че Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани и изтъкна това като причина всички политически сили да подходят с необходимата отговорност към проекта.

"Според нас изготвеният проект за нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовечките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата Конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати: спокойно, нормално и креативно. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди. Разумно, отговорно и достойно. Новата Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци", добави Карадайъ.

Той посочи, че след брифинга заседанието на ДПС ще продължи, като на него ще бъдат обсъдени други актуални теми от политическата обстановка и във връзка с новата сесия на Народното събрание, която ще стартира на 2 септември.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg