ДО 1-ВИ ЮНИ ПОДГОТВЯТ ПЛАЖОВЕТЕ, СЕЗОНЪТ СТАРТИРА НА 1-ВИ ЮЛИ

7 Май 2020г.
Бизнесът ще може до 100% да не плаща концесионната такса или наема, но само и единствено ако предложат безплатни плажни принадлежности. Предлагаме правна възможност стопаните на плажове да ги направят по-достъпни и сигурни в кризата. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, която обсъди законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет. Той предвижда мерки по този и други нормативни текстове за справяне с последиците от заразата с COVID-19 след отпадане на извънредното положение.

Министър Ангелкова съобщи, че ведомството е предложило промени, свързани със Закона за туризма и със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 

Стопаните на плажовете, които искат намаление с 20 или 50% на концесионната такса, трябва реципрочно да понижат и цените на чадърите и шезлонгите съответно поне с 20 и 50%, подчерта министър Ангелкова и поясни, че се надява промените да бъдат приети в закона и после отразени в анекси към съответните договори. Заяви, че капацитетът на плажовете по отношение на заетата зона задължително ще трябва да бъде по-малък, за да се спазват здравните изисквания. 

Предложено е срокът за възстановяване от туроператорите на сумите на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки да бъде удължен на 12 месеца. Това е един от най-сериозните дебати, включително на ниво ЕС, и очакваме в близката седмица Европейската комисия да даде указания за прилагане на директивата за пакетните пътувания при новите условия. Увери, че е поискано удължаване на удостоверенията с една година. В момента няма как да се проверяват хотели, които не работят, а проверката на място е задължително условие за категоризацията.

От 13 май, след приключване на извънредното положение, автоматично ще отпадне и заповедта за забрана на пътуванията с цел туризъм.

С възможността за работа на заведенията с открити площи, вече пълноценно ще могат да работят и места за настаняване – основно къщи за гости и малки хотели, но при положение че стриктно отговарят на изискванията за ограничаване разпространението на коронавируса. Те са според предписанията на специализираните органи за съответните зони и части в обектите, за да няма струпване на хора и да се спазва дистанция. До края на седмицата ще получим одобрени и правилата за работата на тези места, съобщи още тя. Ведомството си партнира активно и с потребителските организации, за да бъдат защитени максимално правата на клиентите на туристическите услуги.

Министърът съобщи плановете за старт на активния летен сезон от 1 юли, но с много условности и според възможностите за пътуване. Искаме да дадем възможност на сектора да се подготви, за да не се прави това в последния момент. От 1 юни плажовете ще бъдат готови, както е по закон, посочи още министърът на туризма.

Министерството поставя тази година силен акцент върху вътрешния туризъм, за да се насърчи секторът за по-бързо излизане от затрудненията.

За големите туроператори България попада в групата на нискорисковите дестинации, която се справя много добре с последиците от заразата и взе навреме адекватни мерки за изолация. Водим разговори с Полша, Германия, Чехия, Румъния, Гърция, Украйна, Израел, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония, Турция и други държави, които са проявили интерес към България като лятна дестинация. Туроператорите, с които най-активно работим на пазар Германия например, са планирали да стартират чартъри от 14 юни и нямаме отказани резервации. В непрекъснат диалог сме и със съседните държави, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт. На тях също разчитаме за по-бързото възстановяване на сектора, подчерта министър Ангелкова и благодари на вицепремиера Екатерина Захариева за съдействието при осъществяване на двустранните контакти с редица държави, които са важни пазари за българския туризъм.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.