online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ДО ТРИ МЕСЕЦА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАЛО ДА ИМА ЗАВОД, КОЙТО ДА ПРОИЗВЕЖДАЛ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОВИД 19

20 Март 2021г.
ДО ТРИ МЕСЕЦА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАЛО ДА ИМА ЗАВОД, КОЙТО ДА ПРОИЗВЕЖДАЛ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОВИД 19
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

До три месеца трябвало да имаме готов завод, където да можело да се произвеждат ваксини срещу COVID-19.  Тази информация идва от изявление на министър-председателя Бойко Борисов.

Това ще е производствената база на „Биовет“ АД, където ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. Компанията е инвестирала близо 120 милиона лева. 

Премиерът вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод в Разград, за производствената апаратура, с която разполага и техническите му възможности.

Капацитетът на завода  позволявал да се произвеждат милиони дози, така че да се отговори на огромните потребности от ваксини и да се спасяват човешки животи. 

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. В резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места. Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg