Platform for Independent Journalism

ДЕПУТАТИ ПОИСКАХА ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО КАЗУСА С ГРАЖДАНСТВОТО НА МИНИСТЪР КИРИЛ ПЕТКОВ

16 Август 2021г.
The News BG Reporter
София, 16 август 2021 г.

Конституционният съд е образувал конституционно дело, което е  по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ 129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г., в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Информацията бе потвърдена от съда за The News BG Reporter.

Таня Райковска ще е докладчика по делото.

Документите с искането са внесени в Конституционния съд от заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов и депутатите Радомир Чолаков и Ана Александрова.

От своя страна Кирил Петков заяви днес пред журналисти преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, че  като български гражданин е направил всички необходими административни стъпки, преди да стане министър, за да се откаже от чуждото си гражданство. 

Ето какво каза Кирил Петков: "По решение от септември 1995 г. се казва, че наличието на чуждо, освен българско гражданство, на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на избор. Чуждото гражданство не е външно, натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското. Аз направих всички тези стъпки. Сега конституционният въпрос е възможно ли е един български гражданин да е направил всичките възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава, и това да предопределя неговите права и да предопределя още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава?".
Сподели

Коментари

Изпрати