The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Г-жо Фандъкова, разпоредете санкции за пируващите върху древните каменни фрагменти (2-18 век) в Докторската градина!

9 Февруари 2021г.
Г-жо Фандъкова, разпоредете санкции за пируващите върху древните каменни фрагменти (2-18 век) в Докторската градина!
ЕКИП НА НЮЗ БГ РЕПОРТЕР
ЕКИП НА PRESS BG NEWS AGENCY

София, 08-02-2021 г.

Тотална анархия! За пореден път заварвамe пируващи граждани, разпънали маси, барбекюта, столове и полеви кухни върху лапидариумът в Докторската градина. 

Говорим за уикенд-пиршествата в центъра на столицата, в парка, където е подредена каменна експозиция - статуи, каменни плочи с епиграфи, колони, фризове и акротерии, открити при разкопките на древна Сердика - 2 - 18 век.

Тук се намират и орнаменти от древния храм на Зевс (161-163 г. след Христа), намерени през 1940-та година под днешния площад "Гарибалди". Изложени са и фрагменти от античния (2-4 век) и късноантичния период (4-6 век), както и декоративни елементи от ренесансовия период на София.

Паметна плоча, вградена между експонатите от лапидариума, указва, че той е възстановен през 2000 година с финансовата подкрепа на Американското посолство.

Но, да се върнем в днешно време.

Съботните и неделни партита са се превърнали в традиционна гавра с историческите артефакти. Явно "софиянци" или въобще не им обръщат внимание, или ги считат за ненужни камъни, върху които могат да разположат посудата и манджите си, или не им пука за някакви си там разхвърляни камъни по тревата, пък нищо, че са от преди 19 века.

И тази вагханалия се разиграва на територията на зеления оазис между улиците „Оборище“ и „Шипка“, пред очите на охранителна фирма, която получава пари, за да опазва, да съблюдава за реда и да охранява.

Но, така де, защо пък служителят - охранител от БОДУ СОД да си нарушава спокойствието и да отстоява реда, след като никой не му го изисква. Нито Столична община, която стопанисва парка, нито районната администрация от община "Оборище".

Проверка на екипа ни видя, че на няколко места има разположени информационни табели, които предупреждават посетелите да опазват водната площ и да не унищожават декоративната растителност в ... АЛПИНЕУМА!

Явно, че това е най-важната част в Докторската градина. 

Между другото, изграждането на парка започва през 1882-ра година от швейцареца Даниел Неф, който е общински градинар на София. 

И така,
уважаема госпожо Кмет,
уважаеми г-н Зам.-кмет по културата,

екипът ни Ви призовава да издадете съответните разпореждания за осъщестяване на контрол и предприемане на санкции срещу граждани, които поругават античните паметници, които са разположени в парковата площ около Докторския паметник.

Иначе утре някой ще реши, че може да разпъне маси с чинии и столове и на “Ларго”-то, че каква е разликата? Нали пак става дума за нашата си древна Сердика?!

Чудим се защо даваме толкова много пари за реставрацията и опазването на историята и никой ли не иска да се съобрази с историческия контекст на територията, която обитава?

Всичко, което се ражда – умира, всичко, което расте – старее“ – написал през I в. пр.Хр. древноримският политик и историк Гай Салустий Крисп.

Девизът на София обаче гласи: „Расте, но не старее“.

При нахлуването на варварските племена на костобоките през 170 г. Сердика била завладяна и подложена на плячкосване и опожаряване.

Трябва ли днес самите ние също да го правим?
Г-жо Фандъкова, разпоредете санкции за пируващите върху древните каменни фрагменти (2-18 век) в Докторската градина!
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg