ГОСТ-ЗВЕЗДИТЕ НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ С МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ ЗА МЛАДИ ДАРОВАНИЯ

13 Април 2023г.
Master%20Class%20Nakaryakov%2010_11.04%201350X680.jpg

Master%20Class%20Rachlin%205.04%201350X680.jpg
Нюз БГ Репортер - София, 12 април / Най-успешните музиканти от световната класическа сцена, които гостуват в сезона на Софийската филхармония, ще проведат майсторски класове с млади български музиканти. В рамките на 2023 г. изявените ученици и студенти ще попиват от опита на някои от най-виртуозните музиканти на нашето време. Домакин на уроците е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Поредицата „Уроците на големите – майсторски класове на солистите на Софийската филхармония“ е съфинансиран от Столична община по Програма „Култура“.
Световноизвестният цигулар Юлиан Рахлин ще работи с млади цигулари на 5 април.
Рахлин е един от най-прочутите музиканти на нашето време. Многостранните му интереси го отвеждат по целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор.
Великолепен цигулар, той развива впечатляваща кариера. „New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“. Концертира с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пекка Салонен и др.
Наред с впечатляващата си кариера, той се е посветил и на обучението и подкрепата на млади таланти, Рахлин основава фондация „Юлиан Рахлин и приятели“, за да подпомага кариерата на изключителни млади музиканти. От 1999 е професор по цигулка в Университета за музика и изкуства във Виена.
На 10 и 11 април наричаният „Паганини на тромпета“ Сергей Накаряков ще разкрие тайните си в индивидуални уроци с бъдещите професионални тромпетисти.
Сергей Накаряков е сред най-търсените тромпетисти в света, постигнал изключителен успех, нарушавайки смело установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет. Абсолютна звезда на класическия небосклон, той отделя време и за преподаване, а майсторските му класове са очаквани с огромен интерес навсякъде по света. В София той ще работи в индивидуален график с 6 млади музиканти.
В следващите месеци предстоят oще майсторски класове по пиано, виолончело и цигулка.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.