online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ГОЛЕМИЯТ ТЕНОР КАМЕН ЧАНЕВ ВЕЧЕ Е ВЪВ ВЕЧНОСТТА

26 Ноември 2020г.
ГОЛЕМИЯТ ТЕНОР КАМЕН ЧАНЕВ ВЕЧЕ Е ВЪВ ВЕЧНОСТТА
Списание "Българска опера" / Нюз БГ Репортер
26-11-2020 г.

Оперната сцена осиротя. Напусна големият български оперен певец Камен Чанев.


В разцвета на силите си, покорил с изкуството си десетки световни престижни оперни сцени, изключителен професионалист и роден победител, с толкова красиви очаквания и мечти, любимецът на публиката Камен Чанев загуби най-тежката битка в живота си с коварния и безпощаден COVID-19.


Само преди 20 дни световният тенор Камен Чанев сбъдна своя сън да бъде Отело на сцената на Старозагорската опера.


От институцията посочват: "Толкова вълнения и какъв триумф! Никой не е предполагал, че това ще бъде неговата последна роля, с която ще завърши толкова преждевременно своя земен път.


Завинаги ще остане в сърцата на своите приятели и колеги, на своите многобройни почитатели, на всички хора, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант, огромно сърце и неподправена човечност!


Камен Чанев обожаваше своята професия, превръщаше с лекота всеки спектакъл на Старозагорската опера, в който участваше, в незабравим празник! Пленителен и неповторим в образите на Калаф, Радамес, Туриду, Канио, предстоеше му да бъде Рикардо в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски“…Раздаваше щедро обич и получаваше много от своята вярна и признателна публика, която никога няма да го забрави! Живееше за тези моменти на взаимност и им се наслаждаваше!


Благодарим за всеки подарен и споделен миг щастие, скъпи и непрежалим Камен! Да бъде светъл пътя ти!"


Министър Боил Банов: "Най-жестокият убиец не се спря и пред таланта и силата на Камен Чанев. Поклон!"


СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ: "С дълбока скръб се разделяме с прекрасния артист и колега – тенорът КАМЕН ЧАНЕВ. В забележителната си кариера той изгради запомнящи се образи, които ще живеят дълго в паметта на почитателите на оперното изкуство в България и по света! Поклон пред таланта и паметта ти, Камене, приятелю…" Акад.Пламен Карталов Солисти, хор, оркестър, балет и администрация на Софийската опера


Държавна опера - Пловдив "Без време си отиде един голям български глас, който остава да живее в сърцата ни! Загубата за всички артисти е непрежалима! Голям поклон! Във фоайето на Опера Пловдив днес е поставена съболезнователна книга в памет на Камен Чанев! Скърбим с теб, Таня!"


ОПЕРА БУРГАС: "Отиде си Камен Чанев! Талантлив! Земен! Истински! Човечен! Гордеехме се с него, защото беше от онези, последните, които напомняха на Европа и света, че българите имаме своето неоспоримо място и безусловно присъствие в оперното изкуство. Че още ни има! Камен винаги намираше начин да "открадне " няколко дни, за да дари таланта си и на нашата — българската, публика, която всъщност той най-много ценеше! Обичаше да пее в България! Нашият Камен... просто... обичаше!!!"


ДАНИЕЛА ДИМОВА, директор на Държавна опера - Варна: "Поклон ,поклон, поклон!🙏 Отиде си големият човек, певец, приятел, личност Камен Чанев! Царство му небесно за златния му глас! Загубата е огромна, сърцето ми плаче...Сила и съболезнования на Таня Иванова!"


След успешния си дебют в ролята на Де Грийо от „МанонЛеско“ през 2007 на сцената на Виенска Щатсопера КАМЕН ЧАНЕВ е постояннен гост на най-големите оперни сцени по света като: Римска опера, Дойче опер-Берлин, Щатсопер-Берлин, Байрише Щатсопер-Мюнхен, Опера Хамбург, Опера Франкфурт,Театро Ла Фениче-Венеция, Вашингтон Опера, Монреал опера, Болшой Театър-Москва, в градове като Токио, Сеул, Пекин, Тел Авив и много други. Работил е с диригенти от ранга на Рикардо Мути, Лорин Маазел, Юровски, Кариняни, Луизотти, Донато Ренцетти , Филип Орен и много др. Репертоарът му включва повече от 45 централни роли от оперите: „Аида“,“Бал с маски“,“Трубадур“, „Дон Карлос“,“МанонЛеско“, „Тоска“, „Турандот“, „Кармен“ и др., както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабатматер” на Росини, „Симфония №8” на Малер. Завършва ДМА“Панчо Владигеров“ в гр.София и специализира оперно пеене в Рим. Камен Чанев е Почетен гражданин на родния си град Сливен.


Поклонението пред паметта му ще е на 28 ноември от 10 до 13 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg