Platform for Independent Journalism

ГЛАВНИЯТ ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР С НОВИ МЕРКИ СРЕЩУ КОВИД 19

6 Ноември 2020г.
Да се преустановят извънкласните дейности за всички ученици, а висшите училища да преминат изцяло на дистанционна работа, с изключение на упражненията по специалност "Медицина", възрастните хора отново да пазаруват в часовете от 8.00 до 10.00 ч. сутрин, са другите препоръки, които Кунчев направи. По думите му спешно трябва да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да може да командирова медицински специалисти от доболничната в болничната помощ, за да бъде по-равномерно натоварването и за да се справи здравната системаВреме е да се помисли да се ограничи работата на заведенията до 22.00 ч., ограничаване на работата в офисите до максимум на 50 процента заетост, каза още той. По думите на Кунчев мерките трябва да бъдат удължени и след 12 ноември. Ако не се губи време и се спазват мерките, теоретично няма да достигнем нивата на Чехия и Белгия, но ако се влоши ситуацията, ще има над 300 смъртни случая дневно и над 10 хиляди заразени на ден, каза още той.
   
В столицата ситуацията е най-тежка, каза директорът на болница "Пирогов" проф.Асен Балтов и посочи, че болните с коронавирусна инфекция са 21 533, като 15 980 от тях са на домашно лечение. Леглата в София за лечение на коронавирус са 3000, от които 250 са за интензивно лечение. В средно тежко състояние в болница са приети 713 болни, каза още той.
   
Към настоящия момент няма планове и необходимост да настаняваме пациенти в хотели, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В област Благоевград заетостта на леглата е 53 процента, в Шумен - 65 процента, посочи той и уточни, че в София тя е 28 процента. С близо 1000 ще бъдат увеличени леглата в столицата.
   
Следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на коронавирус, каза още министър Ангелов.
Сподели

Коментари

Изпрати