ГЕРБ-Русе алармира за проблем с доставката на ток в града и малките населени места

19 Май 2020г.
Два пъти по-висока цена за електроенергия плаща Община Русе в момента. За това алармираха днес на пресконференция в Русе общинският ръководител на ГЕРБ и председател на групата съветници Бедрос Пехливанян и общинският съветник от ГЕРБ Светлозар Симеонов. „Старата цена, която Общината е плащала на свободния пазар до края на февруари тази година, е 82.84 лв. за мегават/час. Март месец тя рязко скача на 163 лв. за мегават/час. През април тя вече е 173 лв. Вече сме месец май, а Община Русе още няма сключен договор с доставчик на електроенергия“, заяви Симеонов. 

Причина за резкия скок в цената, според Симеонов, е фактът, че администрацията на кмета Пенчо Милков е забавила обществената поръчка за избор на доставчик на електрическа енергия. Така в момента на Общината й се налага да купува ток от Доставчик на последна инстанция. „По неясни причини Общината не е сключила договор в законовия срок. Трябваше от първи март общината да има нов доставчик, но такъв няма“, обясни Симеонов. Председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Бедрос Пехливанян сподели опасение, че заради това малките населени места може да останат без осветление за няколко месеца.

Според него Общината е трябвало още през ноември миналата година да стартира процедурата за избор на нов доставчик, за да може това да стане реалност през март. Това ще бъде и основното питане на ГЕРБ на предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък. Съветниците от най-голямата група в местния парламент внасят още три питания. Бедрос Пехливанян ще постави въпроса за новата структура на Община Русе и кога реално ще бъде предложена такава, както и за икономическите мерки, които Общината ще предприеме след края на извънредното положение. Алисе Муртезова внесе питане за обновяването на градския транспорт в Русе и закупуването на нови електробуси и тролейбуси със средства, осигурени по оперативна програма “Околна среда”. Питане ще има и от проф. Михаил Илиев за забавилото се окосяване на зелените площи в града, жалбите от граждани във връзка с миенето на улици, бездомните кучета, сметосъбирането и сметоизвозването. Също на сесията на 21 май Наталия Кръстева от ГЕРБ внася докладна записка за създаването на временна комисия за електронното гласуване.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.